Doktersbriefjes vanaf 2018 digitaal

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid © BELGA

De groene en witte briefjes die we naar de mutualiteit sturen, verdwijnen vanaf 1 januari 2018. Vanaf dan zullen de doktersbriefjes enkel nog digitaal bestaan.

“Het wordt mogelijk om op een veilige manier het groene en het witte briefje rechtstreeks naar het ziekenfonds te sturen zodat de patiënt betaald wordt op zijn rekening. We gaan de proberen de paperassen weg te werken, zowel in de dokterspraktijk als bij de apothekers”, zei de Block in De ochtend op Radio 1 naar aanloop van de voorstelling van het actieplan e-Gezonheid.

Ook het getuigschrift wordt vanaf 1 janauri volledig gedigitaliseerd. “Op die manier kan de arts de voorschriften rechtstreeks doorsturen naar de apotheker”, aldus de minister.

Digitaal tijdperk

Tijdens de voorstelling van het “geactualiseerde” actieplan woensdagmiddag benadrukte de minister dat het dringend tijd wordt de gezondheidszorg de digitale weg inslaat. “De elektronische gezondheidszorg, de e-zorg, is vertrokken als een hogesnelheidstrein. De digitalisering is niet meer te stoppen.”

Begin oktober 2015 hadden al 1,93 miljoen Belgen hun toestemming gegeven voor de digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers, tegenover 352.000 begin oktober 2014.

In juli van dit jaar wisselden de zorgverstrekkers in ons land 3,7 miljoen berichten met elkaar uit via de beveiligde eHealthBox, tegenover 2,5 miljoen in juli 2014. En elke maand vragen zorgverstrekkers, vooral apothekers, meer dan 11 miljoen keer naar de verzekerbaarheid van een patiënt, met andere woorden of de patiënt in orde is met haar of zijn ziekenfonds.

Multidisciplinaire samenwerking ondersteunen

Naast de federale minister waren ook haar acht collega’s van de gewesten en gemeenschappen aanwezig of vertegenwoordigd bij de voorstelling van het actieplan e-Gezondheid. Met de ondertekening van het actieplan engageren de negen ministers van Volksgezondheid zich om de mogelijkheden van e-gezondheid optimaal te benutten.

“We zien dat huisartsen en apothekers sinds dit jaar steeds meer gegevens met elkaar delen via Vitalink en dus meer en meer digitaal samenwerken, in het belang van hun patiënten”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V).

“E-Gezondheidstoepassingen zijn de uitgelezen manier om deze multidisciplinaire samenwerking te ondersteunen”, zegt minister De Block. Een van die toepassingsgebieden is mobile health of m-health. Via applicaties en mobiele toestellen kunnen patiënten hun gezondheid beter opvolgen en laten opvolgen. Daarover worden dit jaar nog proefprojecten gestart.

Personal health record

Mobiele en andere e-gezondheidstoepassingen helpen ook om de centrale plek van patiënten in onze gezondheidszorg te versterken. Vanaf 1 januari 2018 zullen burgers online via het “personal health record” hun eigen medisch gegevens kunnen inkijken. Via gevalideerde apps en mobiele toestellen zullen ze gezondheidsparamaters zoals hartslag en bloeddruk zelf kunnen opvolgen.

Chronische patiënten zullen vanop afstand met hun zorgverlener kunnen communiceren. Zorgverleners krijgen de kans om hun patiënten digitaal informatie toe te sturen. “Op die manier kunnen patiënten nog actiever deelnemen aan de zorg voor zichzelf en worden ze echte copiloten van hun eigen gezondheid”, zegt minister De Block.

Eén van de hoofdvoorwaarden om e-gezondheid te laten slagen, is een vlotte informatie-uitwisseling en dat kan pas als patiënten hun toestemming (“geïnformeerde toestemming” of “informed consent”) geven aan zorgverleners om hun medische gegevens met elkaar te delen.

Als patiënt ben je er zo zeker van dat je steeds behandeld zal worden op basis van de meest recente informatie uit je medisch dossier. Ook als dit bijvoorbeeld tijdens een uitstapje naar zee of naar de Ardennen is, bij een zorgverlener die je nog nooit eerder hebt geconsulteerd.

Komaf met dubbele bezoeken

Bovendien worden overbodige dubbele onderzoeken vermeden dankzij een vlotte elektronische uitwisseling van medische gegevens. De patiënt aan zee of in de Ardennen zal dus niet nogmaals bloed moeten laten afnemen als dit de week voordien al is gebeurd door een arts bij hem of haar in de buurt.

Het actieplan besteedt bijzondere aandacht aan de beveiliging en de privacy van medische gegevens bij het delen van informatie. De gezondheidsgegevens over een patiënt worden stuk voor stuk versleuteld. Het is aan de patiënt om te beslissen of die gegevens elektronisch en op een beveiligde manier uitgewisseld mogen worden, en zo ja, tussen welke zorgverleners.

Het volledige actieplan is te raadplegen op de gloednieuwe website www.plan-egezondheid.be. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content