De stemming onder fondsbeheerders en analisten is nog steeds heel voorzichtig en terughoudend. Maar geloof ons vrij, voor geen geld van de wereld wil een van hen de herstelbeweging missen. Niemand! Het zal dus volstaan dat een aantal 'moedigen' de beweging op gang trekken opdat de kudde kan aansluiten en zich ook op de herstelbeweging kan storten. En dan kan het verbazend snel gaan!

In afwachting kijken we er telkens weer van op hoe weinig aandacht er in beleggerskringen voor het goud is. De meeste bankiers twijfelen nog er steeds aan of goud überhaupt wel als een volwaardig beleggingsinstrument kan worden beschouwd. Bovendien blijft men de prijsbewegingen van het gele metaal clichématig verklaren. De twee hardnekkigste clichés zijn dat goud enkel blinkt bij stijgende inflatie of verhoogde inflatieverwachtingen én/of als de dollar verzwakt tegenover de andere munten.

Dan hebben we natuurlijk de jongste weken een probleem. Want het goud glanst en in de meeste munten - inclusief de euro - als nooit tevoren. De dollar is een van de weinige munten waartegen het goud de jongste weken geen nieuw recordpeil bereikte. Dit op een ogenblik dat er eerder deflatie- dan inflatievrees heerst. Ook het groene biljet kent verre van een zwakke periode. In een wereld die tendeert naar een nulrente, verhoogt de aantrekkingskracht van het 'renteloze' goud. Maar vooral zijn de diverse regeringen bezig met het vergroten van de begrotingstekorten en het optrekken van de schuldgraad van hun landen. Dat verzwakt de fundamentals van de munten van die landen en installeert het bekendste edelmetaal als echte 'sterke munt'.

Het goud blijft echter voorlopig onder de korenmaat blinken. Van een echte goldrush is er nog (lang) geen sprake. Ondanks een verpletterende outperformance op één, twee, vijf of tien jaar tegenover (index)aandelen. Op vijf jaar bijvoorbeeld is de return van een investering in goud 112% in dollar (USD) en 91% in euro (EUR) tegenover -18% voor Amerikaanse en -14% voor Europese aandelen. Wellicht zal de goudprijs eerst nog eens moeten verdubbelen voor de goudkoorts echt zal losbarsten. Net als met het beursherstel kan het dan bijzonder snel gaan eens de kudde er zich op zal storten en in korte tijd voor een prijsexplosie met bijhorende zeepbel zal zorgen. Dat is misschien nog niet voor 2009-2010, maar op langere termijn (vijf tot acht jaar) zien we nog steeds serieuze kansen op een (verpletterende) outperformance van goud tegenover aandelen.

Danny Reweghs

De stemming onder fondsbeheerders en analisten is nog steeds heel voorzichtig en terughoudend. Maar geloof ons vrij, voor geen geld van de wereld wil een van hen de herstelbeweging missen. Niemand! Het zal dus volstaan dat een aantal 'moedigen' de beweging op gang trekken opdat de kudde kan aansluiten en zich ook op de herstelbeweging kan storten. En dan kan het verbazend snel gaan!In afwachting kijken we er telkens weer van op hoe weinig aandacht er in beleggerskringen voor het goud is. De meeste bankiers twijfelen nog er steeds aan of goud überhaupt wel als een volwaardig beleggingsinstrument kan worden beschouwd. Bovendien blijft men de prijsbewegingen van het gele metaal clichématig verklaren. De twee hardnekkigste clichés zijn dat goud enkel blinkt bij stijgende inflatie of verhoogde inflatieverwachtingen én/of als de dollar verzwakt tegenover de andere munten.Dan hebben we natuurlijk de jongste weken een probleem. Want het goud glanst en in de meeste munten - inclusief de euro - als nooit tevoren. De dollar is een van de weinige munten waartegen het goud de jongste weken geen nieuw recordpeil bereikte. Dit op een ogenblik dat er eerder deflatie- dan inflatievrees heerst. Ook het groene biljet kent verre van een zwakke periode. In een wereld die tendeert naar een nulrente, verhoogt de aantrekkingskracht van het 'renteloze' goud. Maar vooral zijn de diverse regeringen bezig met het vergroten van de begrotingstekorten en het optrekken van de schuldgraad van hun landen. Dat verzwakt de fundamentals van de munten van die landen en installeert het bekendste edelmetaal als echte 'sterke munt'.Het goud blijft echter voorlopig onder de korenmaat blinken. Van een echte goldrush is er nog (lang) geen sprake. Ondanks een verpletterende outperformance op één, twee, vijf of tien jaar tegenover (index)aandelen. Op vijf jaar bijvoorbeeld is de return van een investering in goud 112% in dollar (USD) en 91% in euro (EUR) tegenover -18% voor Amerikaanse en -14% voor Europese aandelen. Wellicht zal de goudprijs eerst nog eens moeten verdubbelen voor de goudkoorts echt zal losbarsten. Net als met het beursherstel kan het dan bijzonder snel gaan eens de kudde er zich op zal storten en in korte tijd voor een prijsexplosie met bijhorende zeepbel zal zorgen. Dat is misschien nog niet voor 2009-2010, maar op langere termijn (vijf tot acht jaar) zien we nog steeds serieuze kansen op een (verpletterende) outperformance van goud tegenover aandelen. Danny Reweghs