De ‘letter of wishes’ als aanvulling op uw successieplanning

© iStock

Bij successieplanning kan men niet altijd alles tot in het kleinste detail uitwerken. Om dat op te vangen, wordt almaar vaker gewerkt met een zogenoemde ‘letter of wishes’ of ‘ultieme brief’.

Onze steeds wijzigende fiscaliteit en wetgeving maken een perfecte successieplanning niet altijd eenvoudig. Bovendien is het niet mogelijk twintig, dertig jaar vooruit te kijken. Daarom kan de letter of wishes of ‘ultieme brief’ een goede aanvulling zijn op uw successieplanning. Het gaat eigenlijk om een gewone brief waarin iemand zijn wensen voor na zijn dood kenbaar maakt.

Relatief eenvoudig

Een goede successieplanning kan veel zaken regelen, maar niet alles. Een belangrijke oorzaak is vaak een scheef­gegroeide situatie uit het verleden, die niet zomaar juridisch recht te zetten is. Ook het feit dat er bij het opmaken van de successieplanning het totale familiale plaatje nog niet altijd helemaal duidelijk is, speelt ook vaak mee. Zal een van de kinderen bijvoorbeeld eeuwig single blijven of zullen er nog kleinkinderen bij komen?

Maar er zijn ook andere redenen om een letter of wishes te gebruiken. Soms willen de ouders de successieplanning relatief eenvoudig houden en wensen zij geen zware, ingewikkelde constructies op te zetten om alles perfect vooraf te regelen.

Niet afdwingbaar

Een letter of wishes hoeft niet te voldoen aan vormvereisten, zoals bij een testament bijvoorbeeld wel het geval is. Het is gewoon een brief waarin u schrijft hoe u de zaken geregeld wil hebben na uw overlijden. In tegenstelling tot een testament kunt u de brief dus gewoon op uw computer maken, hij hoeft niet handgeschreven te zijn. We zouden wel aanraden de brief minstens eigenhandig te ondertekenen zodat het duidelijk is wie hem geschreven heeft.

Aangezien het om een gewone brief gaat, zijn de wensen die u erin uit, juridisch niet afdwingbaar. Er is enkel een ‘morele’ afdwingbaarheid. Als het niet duidelijk is wie deze brief precies gemaakt heeft, omdat hij bijvoorbeeld niet ondertekend is, dan wordt de kans klein dat uw kinderen zich ernaar zullen schikken.

Voor- en nadelen

Voorts is het ook aan te raden duidelijk in de brief te schrijven dat het om een letter of wishes gaat en niet om een testament. Het grote voordeel van zo’n brief is dat u uw echte wensen erin kenbaar kunt maken zonder dat u rekening hoeft te houden met juridische regeltjes.

Het grootste nadeel is uiteraard dat de letter of wishes enkel ‘moreel gezag’ heeft. Hij heeft dus enkel zin als er een redelijke kans is dat de nazaten rekening zullen houden met de wensen van de overledene. In een familie waarin sommige kinderen weinig respect hebben voor de ouders en/of er onderling ruzie is, heeft een letter of wishes weinig kans op slagen. De beste kans op slagen bestaat als de ouders ook duidelijk aan de kinderen zeggen wat ze precies willen en dat in een letter of wishes zetten. Als de ouders dan tien of twintig jaar later sterven, dan kunnen de kinderen teruggrijpen naar de brief, waarin alles duidelijk staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content