De federale regering stelt de beursgang van Belfius uit

Premier Charles Michel. © BelgaImage

De regering-Michel heeft ‘als goede huisvader’ beslist de beursgang van de staatsbank Belfius uit te stellen. Volgens premier Charles Michel is de tijd nog niet rijp en zijn de voorwaarden nog niet bevredigend om de operatie door te voeren.

‘Het uitstel van de beursgang is weloverwogen en gebeurt in overleg met de Federale Participatiemaatschappij (FPIM). De regering zal de situatie regelmatig opnieuw evalueren, in overleg met het management van Belfius en FPIM’, zegt premier Michel.

‘Zoals ik eerder heb aangegeven, verandert de beurswaarde van de participaties van de Staat dagelijks’, gaf de eerste minister aan. Zo zijn de aandelen van de Europese banken (volgens de Eurostoxx Bank index) sinds het begin van het jaar met 12 procent gedaald. De Belgische bankaandelen daalden gemiddeld met 15 procent. Als oorzaak voor die daling wijst de premier naar de aanhoudend lage rentetarieven van de ECB en naar bepaalde volatiliteitsfactoren zoals de handelsspanningen met de Verenigde Staten, de Brexit, de politieke situatie in Italië en de devaluatie van de Turkse lira.

Door het uitstel komt de vergoeding van de Arco-coöperanten er nog een tijdje niet. Beide dossiers waren gekoppeld. Volgens het akkoord dat de regering deze zomer sloot, zou de regering tot 30 procent van de aandelen die ze in handen heeft, naar de beurs brengen. Voor de vergoeding van de Arco-spaarders zou een enveloppe van 600 miljoen euro worden voorzien waarmee tot 40 procent van de oorspronkelijke inleg wordt vergoed. Dat fonds wordt gestijfd door bijdragen van Belfius, beweging.net en de staat, aangevuld met 400 miljoen euro die Belfius als dividend zal uitkeren net voor de beursgang.

‘Succesvolle strategie verderzetten’

Ook zonder de huidige beursgang zal Belfius de ‘succesvolle strategie’ verderzetten. De bank-verzekeraar kan er begrip voor opbrengen dat de federale regering maandag de beursgang uitgesteld heeft.

‘Belfius neemt akte van de beslissing van de regering om de beursgang uit te stellen en kan hiervoor begrip opbrengen. Ook zonder een huidige beursgang zal Belfius zijn succesvolle strategie verderzetten’, luidt het in een korte reactie op de regeringsbeslissing.

‘Wachten op Godot’

De belangengroepen Geld Terug van Arco en Arcoparia’s vrezen dat het uitstel van de beursgang van staatsbank Belfius, en dus het uitstel van de vergoeding voor de Arco-coöperanten, afstel betekent. ‘Belfius zegt te wachten op Europa, de regering zegt te wachten op de experts, iedereen beweert te wachten op iedereen, het is wachten op Godot’, zegt Geert Lenssens, de raadsman van de twee actiegroepen van gedupeerde coöperanten.

De regering had deze zomer nog beslist om tot 30 procent van Belfius naar de beurs te brengen. Voor de vergoeding van de Arco-spaarders was sprake van een enveloppe van 600 miljoen euro, waarmee tot 40 procent van de oorspronkelijke inleg vergoed kon worden. Dat fonds zou gestijfd worden door bijdragen van Belfius, beweging.net en de staat, aangevuld met 400 miljoen euro die Belfius zou uitkeren via een dividend, voorafgaand aan de beursgang.

Dat voorstel van 40 procent was een ‘schijnmanoeuvre van de regering om tijd te winnen’, stelt Lenssens. ‘De kans dat Europa dit zou goedkeuren is zo goed als nihil omdat het grootste deel van de vergoeding via de staat komt en dat neerkomt op verboden staatssteun.’ De actiegroepen begrijpen volgens de advocaat niet waarom het geld niet rechtstreeks van Belfius kan komen.

Beide dossiers zijn gekoppeld, maar omwille van andere redenen. ‘De verenigingen menen dat een bank onmogelijk in een succesvolle beursgang kan slagen op het moment dat duizenden ontevreden klanten tegen die bank procederen en haar aansprakelijkheid inroepen.’ Geld Terug van Arco en Arcoparia’s betreuren dat er eerder dit jaar geen schikking kwam, toen het beursklimaat beter was.

De twee organisaties voeren al langer een procedure tegen de staat en Belfius. Al meer dan 4.700 actieve eisers en medestanders hebben zich erachter geschaard, klinkt het. In het najaar plannen ze verdere actie. Ze willen het aantal deelnemers aan de procedure vertienvoudigen.

Partner Content