Vanaf dit jaar komt enkel de isolatie van daken nog in aanmerking voor een federale belastingvermindering van 30% van de gedane investering. Andere, nieuwe energiebesparende uitgaven zoals de plaatsing van zonnepanelen en dubbel glas vallen uit de boot. Dit zou immers te veel geld kosten aan de schatkist. Het zou gaan om een bedrag van 1 miljard euro, althans volgens een antwoord van Minister van Financiën Steven Vanackere op een vraag van Ecolo.

De Confederatie Bouw is het daar niet helemaal mee eens en benadrukt dat de groene fiscaliteit ook geld opbrengt. Fiscale voordelen leiden immers tot bijkomende bouwactiviteit en de daarbij horende fiscale en parafiscale inkomsten voor de staat. In plaats van de fiscale stimuli in één keer af te schaffen, pleit de Confederatie Bouw voor een geleidelijke afbouw. Meer bepaald is de Confederatie voorstander om het fiscaal voordeel te verminderen van 40% naar 30% voor in 2012 uitgevoerde werken en naar 20% voor werken die in 2013 en 2014 worden uitgevoerd. Een geleidelijke afbouw kan vermijden dat de activiteit wordt gehalveerd, aldus de Confederatie Bouw.

Johan Steenackers

Vanaf dit jaar komt enkel de isolatie van daken nog in aanmerking voor een federale belastingvermindering van 30% van de gedane investering. Andere, nieuwe energiebesparende uitgaven zoals de plaatsing van zonnepanelen en dubbel glas vallen uit de boot. Dit zou immers te veel geld kosten aan de schatkist. Het zou gaan om een bedrag van 1 miljard euro, althans volgens een antwoord van Minister van Financiën Steven Vanackere op een vraag van Ecolo. De Confederatie Bouw is het daar niet helemaal mee eens en benadrukt dat de groene fiscaliteit ook geld opbrengt. Fiscale voordelen leiden immers tot bijkomende bouwactiviteit en de daarbij horende fiscale en parafiscale inkomsten voor de staat. In plaats van de fiscale stimuli in één keer af te schaffen, pleit de Confederatie Bouw voor een geleidelijke afbouw. Meer bepaald is de Confederatie voorstander om het fiscaal voordeel te verminderen van 40% naar 30% voor in 2012 uitgevoerde werken en naar 20% voor werken die in 2013 en 2014 worden uitgevoerd. Een geleidelijke afbouw kan vermijden dat de activiteit wordt gehalveerd, aldus de Confederatie Bouw.Johan Steenackers