Reden is natuurlijk de torenhoge inflatie. Die zou in februari stijgen tot maar liefst 8 procent. De voornaamste oorzaak zijn de hoge energieprijzen. Maar ook de prijzen van voeding, wagens of verzekeringen stijgen sterk, aldus het Planbureau.

De gemiddelde jaarinflatie zou dit jaar uitkomen op 5,8 procent, en in 2023 op 0,8 procent. Vorig jaar was dat 2,44 procent.

De laatste overschrijding van de spilindex dateert van december 2021. Daarvoor was dat augustus. Maar ook deze maand februari wordt een overschrijding verwacht, en nu dus bijkomend ook in april. Dat houdt in dat de spilindex in negen maanden tijd vier keer zal zijn overschreden.

Daarna is het volgens het Planbureau wel wachten tot 2024 voor een bijkomende overschrijding van de spilindex.

Bij een overschrijding van de spilindex gaan de sociale uitkeringen de volgende maand met 2 procent omhoog, en volgen de weddes van het overheidspersoneel een maand later.

Een hoge inflatie betekent overigens ook dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat evenwel aan een ander tempo. Voor sommige sectoren gebeurt dat maandelijks, voor anderen dan weer een keer per jaar.

Het Planbureau wijst er wel op dat de nieuwe vooruitzichten nog geen rekening houden met de energiemaatregelen die de federale regering dinsdag aankondigde. Door die maatregelen, zoals een btw-verlaging op elektriciteit, zal de inflatie de komende maanden mogelijk een beetje lager zijn dan verwacht. Of de in april verwachte overschrijding van de spilindex daardoor nog naar later verschuift, moet nog blijken.

Reden is natuurlijk de torenhoge inflatie. Die zou in februari stijgen tot maar liefst 8 procent. De voornaamste oorzaak zijn de hoge energieprijzen. Maar ook de prijzen van voeding, wagens of verzekeringen stijgen sterk, aldus het Planbureau. De gemiddelde jaarinflatie zou dit jaar uitkomen op 5,8 procent, en in 2023 op 0,8 procent. Vorig jaar was dat 2,44 procent. De laatste overschrijding van de spilindex dateert van december 2021. Daarvoor was dat augustus. Maar ook deze maand februari wordt een overschrijding verwacht, en nu dus bijkomend ook in april. Dat houdt in dat de spilindex in negen maanden tijd vier keer zal zijn overschreden. Daarna is het volgens het Planbureau wel wachten tot 2024 voor een bijkomende overschrijding van de spilindex. Bij een overschrijding van de spilindex gaan de sociale uitkeringen de volgende maand met 2 procent omhoog, en volgen de weddes van het overheidspersoneel een maand later. Een hoge inflatie betekent overigens ook dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat evenwel aan een ander tempo. Voor sommige sectoren gebeurt dat maandelijks, voor anderen dan weer een keer per jaar. Het Planbureau wijst er wel op dat de nieuwe vooruitzichten nog geen rekening houden met de energiemaatregelen die de federale regering dinsdag aankondigde. Door die maatregelen, zoals een btw-verlaging op elektriciteit, zal de inflatie de komende maanden mogelijk een beetje lager zijn dan verwacht. Of de in april verwachte overschrijding van de spilindex daardoor nog naar later verschuift, moet nog blijken.