Fraude bij prijsaanduidingen komt erop neer dat prijzen net voor de start van de soldenperiode worden verhoogd. Consumenten die denken een koopje te doen, betalen in feite even veel of soms zelfs meer dan buiten de solden. Bij 6.776 controles die de Economische Inspectie in 2021 op de aanduiding van prijzen deed, werden in 1.967 gevallen een of meerdere overtredingen van de wet vastgesteld. De controles leidden tot het opstellen van 1.758 waarschuwingen en 252 processen-verbaal.

Vanaf de komende zomersolden moet fraude bij prijsaanduidingen veel minder kans krijgen. Eind mei treedt namelijk de Europese omnibusrichtlijn in werking. Die verbetert het consumentenrecht en voert onder meer een referentieprijs in. '(Dit) zal ervoor zorgen dat consumenten op een meer transparante en correcte manier informatie krijgen over prijsvermindering', zegt De Bleeker. 'Verkopers die daaraan verzaken of verder fraude blijven plegen, krijgen de Economische Inspectie op bezoek.'

De Bleeker roept de consumenten op om sowieso waakzaam te blijven en bedrog mee te helpen voorkomen. Wie weet heeft van frauduleuze praktijken of zelf slachtoffer wordt, kan dat melden via Het Meldpunt (http://www.meldpunt.belgie.be), waarna de Economische Inspectie een onderzoek kan instellen.

Fraude bij prijsaanduidingen komt erop neer dat prijzen net voor de start van de soldenperiode worden verhoogd. Consumenten die denken een koopje te doen, betalen in feite even veel of soms zelfs meer dan buiten de solden. Bij 6.776 controles die de Economische Inspectie in 2021 op de aanduiding van prijzen deed, werden in 1.967 gevallen een of meerdere overtredingen van de wet vastgesteld. De controles leidden tot het opstellen van 1.758 waarschuwingen en 252 processen-verbaal.Vanaf de komende zomersolden moet fraude bij prijsaanduidingen veel minder kans krijgen. Eind mei treedt namelijk de Europese omnibusrichtlijn in werking. Die verbetert het consumentenrecht en voert onder meer een referentieprijs in. '(Dit) zal ervoor zorgen dat consumenten op een meer transparante en correcte manier informatie krijgen over prijsvermindering', zegt De Bleeker. 'Verkopers die daaraan verzaken of verder fraude blijven plegen, krijgen de Economische Inspectie op bezoek.'De Bleeker roept de consumenten op om sowieso waakzaam te blijven en bedrog mee te helpen voorkomen. Wie weet heeft van frauduleuze praktijken of zelf slachtoffer wordt, kan dat melden via Het Meldpunt (http://www.meldpunt.belgie.be), waarna de Economische Inspectie een onderzoek kan instellen.