Naast Proximus, Telenet en Orange komt er een vierde grote telecomoperator bij op de Belgische consumentenmarkt. Het gaat om het Belgische bedrijf Citymesh, dat samen met de Roemeense telecomspeler DIGI 83 miljoen euro neertelde bij de veiling van een 5G-licentie. Citymesh zal zich op de zakelijke markt concentreren, DIGI op de consumentenmarkt.

In totaal bracht de veiling de federale overheid zowat 1,2 miljard euro op, een stuk meer dan de verwachte 800 miljoen. 'De extra inkomsten kunnen we gebruiken om een digitale inhaalbeweging te maken', aldus De Sutter. 'België bungelt in Europa nu nog achteraan als het gaat over 5G. We gebruiken een deel van de inkomsten om deze achterstand met de buurlanden in te halen door 5G-toepassingen te subsidiëren. Op die manier versnellen we de uitrol en stimuleren we technologische innovatie in België.'

De Sutter is verder tevreden dat er in ons land eindelijk zicht is op supersnel internet. 'Dit dossier lag jaren stil en vertraagde door onenigheid over de verdeling van de opbrengsten tussen de federale overheid en de gemeenschappen. Door de komst van de vierde speler kan ik nu echt spreken van een doorbraak', klinkt het. Ze benadrukt verder dat de uitrol van 5G allicht binnen enkele maanden start.

Test Aankoop: 'Komst nieuwe speler zal druk leggen op gevestigde waarden'

De komst van het Roemeense DIGI Communications als eerste volwaardige nieuwe speler op de Belgische telecommarkt in 25 jaar, zal volgens Test Aankoop voor lagere prijzen zorgen en druk leggen op de gevestigde waarden in het telecomlandschap. Dat meldt de consumentenorganisatie dinsdag in een reactie.

Test Aankoop is al langer vragende partij voor een vierde volwaardige telecomspeler op de markt om de telecomprijzen, die volgens de consumentenorganisatie veel te hoog liggen en hoger zijn dan in de buurlanden, naar beneden te krijgen.

'Het precieze aanbod van DIGI is dan nog wel een nobele onbekende, wij maken ons sterk dat meer concurrentie zal zorgen voor lagere prijzen en druk zal leggen op de gevestigde waarden in ons telecomlandschap. Zeker nu de koopkracht van de consument zwaar onder druk staat, zijn lagere facturen om te bellen of te surfen meer dan welkom', zegt Simon November van Test Aankoop.

Volgens de verbruikersorganisatie zal het ook belangrijk zijn voor de joint venture van Citymesh (zakelijke markt) en DIGI (consumentenmarkt) om toegang te krijgen tot vaste diensten zoals internet, "omdat veel consumenten als het ware vast zitten in een bundel met meerdere diensten en elk jaar opnieuw een of meerdere prijsverhogingen voorgeschoteld krijgen".

Om die reden is het volgens Test Aankoop belangrijk om de groothandelstarieven aantrekkelijker te maken voor alternatieve operatoren. De consumentenorganisatie kijkt hiervoor naar toezichthouder BIPT.

Naast Proximus, Telenet en Orange komt er een vierde grote telecomoperator bij op de Belgische consumentenmarkt. Het gaat om het Belgische bedrijf Citymesh, dat samen met de Roemeense telecomspeler DIGI 83 miljoen euro neertelde bij de veiling van een 5G-licentie. Citymesh zal zich op de zakelijke markt concentreren, DIGI op de consumentenmarkt.In totaal bracht de veiling de federale overheid zowat 1,2 miljard euro op, een stuk meer dan de verwachte 800 miljoen. 'De extra inkomsten kunnen we gebruiken om een digitale inhaalbeweging te maken', aldus De Sutter. 'België bungelt in Europa nu nog achteraan als het gaat over 5G. We gebruiken een deel van de inkomsten om deze achterstand met de buurlanden in te halen door 5G-toepassingen te subsidiëren. Op die manier versnellen we de uitrol en stimuleren we technologische innovatie in België.'De Sutter is verder tevreden dat er in ons land eindelijk zicht is op supersnel internet. 'Dit dossier lag jaren stil en vertraagde door onenigheid over de verdeling van de opbrengsten tussen de federale overheid en de gemeenschappen. Door de komst van de vierde speler kan ik nu echt spreken van een doorbraak', klinkt het. Ze benadrukt verder dat de uitrol van 5G allicht binnen enkele maanden start.De komst van het Roemeense DIGI Communications als eerste volwaardige nieuwe speler op de Belgische telecommarkt in 25 jaar, zal volgens Test Aankoop voor lagere prijzen zorgen en druk leggen op de gevestigde waarden in het telecomlandschap. Dat meldt de consumentenorganisatie dinsdag in een reactie.Test Aankoop is al langer vragende partij voor een vierde volwaardige telecomspeler op de markt om de telecomprijzen, die volgens de consumentenorganisatie veel te hoog liggen en hoger zijn dan in de buurlanden, naar beneden te krijgen.'Het precieze aanbod van DIGI is dan nog wel een nobele onbekende, wij maken ons sterk dat meer concurrentie zal zorgen voor lagere prijzen en druk zal leggen op de gevestigde waarden in ons telecomlandschap. Zeker nu de koopkracht van de consument zwaar onder druk staat, zijn lagere facturen om te bellen of te surfen meer dan welkom', zegt Simon November van Test Aankoop.Volgens de verbruikersorganisatie zal het ook belangrijk zijn voor de joint venture van Citymesh (zakelijke markt) en DIGI (consumentenmarkt) om toegang te krijgen tot vaste diensten zoals internet, "omdat veel consumenten als het ware vast zitten in een bundel met meerdere diensten en elk jaar opnieuw een of meerdere prijsverhogingen voorgeschoteld krijgen".Om die reden is het volgens Test Aankoop belangrijk om de groothandelstarieven aantrekkelijker te maken voor alternatieve operatoren. De consumentenorganisatie kijkt hiervoor naar toezichthouder BIPT.