Elk jaar op 1 januari zijn er een aantal groepen werknemers (bedienden PC200, voedingssector, handel,...) die hun loon aangepast zien aan de stijgende levensduurte. Technisch gezien gaat het dus niet om opslag, maar voor de werkgevers betekent dit wel een hogere loonkost. In andere sectoren gebeurt de indexering van de lonen maandelijks, per kwartaal of per halfjaar. Ambtenaren zien hun wedde stijgen als de spilindex is overschreden.

Vrijdag maakte het statistiekbureau Statbel het inflatiecijfer voor november bekend (0,51 procent) en dus kunnen hr-bedrijven aan de slag om de indexeringen te berekenen. Voor het PC200, de grootste groep bedienden, verwacht Acerta een loonindexering van maximaal 1,01 procent, al houdt men er rekening mee dat het cijfer nog naar beneden wordt bijgesteld.

In januari 2020 bedroeg de loonindexering voor dezelfde bedienden slechts 0,8 procent. Dat was een pak minder dan de voorgaande jaren (+2,16 procent in 2019 en +1,83 procent in 2018).

Elk jaar op 1 januari zijn er een aantal groepen werknemers (bedienden PC200, voedingssector, handel,...) die hun loon aangepast zien aan de stijgende levensduurte. Technisch gezien gaat het dus niet om opslag, maar voor de werkgevers betekent dit wel een hogere loonkost. In andere sectoren gebeurt de indexering van de lonen maandelijks, per kwartaal of per halfjaar. Ambtenaren zien hun wedde stijgen als de spilindex is overschreden. Vrijdag maakte het statistiekbureau Statbel het inflatiecijfer voor november bekend (0,51 procent) en dus kunnen hr-bedrijven aan de slag om de indexeringen te berekenen. Voor het PC200, de grootste groep bedienden, verwacht Acerta een loonindexering van maximaal 1,01 procent, al houdt men er rekening mee dat het cijfer nog naar beneden wordt bijgesteld. In januari 2020 bedroeg de loonindexering voor dezelfde bedienden slechts 0,8 procent. Dat was een pak minder dan de voorgaande jaren (+2,16 procent in 2019 en +1,83 procent in 2018).