Het inflatiecijfer voor augustus is het hoogste sinds de euro als munteenheid is ingevoerd in 1999. Energie had de grootste impact, gevolgd door voeding, alcohol en tabak. De energieprijzen gingen volgens de flashraming 38,3 procent hoger.

De inflatie kwam wat hoger uit dan verwacht, want economen hadden gemiddeld op 9 procent gerekend. De sterk stijgende consumentenprijzen zetten de koopkracht van huishoudens onder druk. Daardoor kan de economie schade oplopen omdat consumenten minder uitgeven om geld te besparen.

De sterke stijging van de prijzen in de eurozone vergroot ook de druk op de Europese Centrale Bank om haar monetair beleid te verstrakken. De doelstelling van de ECB is immers een inflatie onder de 2 procent.

België

Volgens Eurostat bedroeg de inflatie in België 10,5 procent in augustus. In juli was dat 10,4 procent. De Europese berekeningswijze verschilt van die van Statbel, dat dinsdag het Belgisch inflatiecijfer voor augustus op 9,94 procent zette, het hoogste sinds 1976.

De hoogste inflatiecijfers worden opgetekend in Estland (25,2 procent), Litouwen (21,1 procent) en Letland (20,8 procent). Eurostat publiceert de definitieve cijfers voor augustus op 16 september.

Het inflatiecijfer voor augustus is het hoogste sinds de euro als munteenheid is ingevoerd in 1999. Energie had de grootste impact, gevolgd door voeding, alcohol en tabak. De energieprijzen gingen volgens de flashraming 38,3 procent hoger.De inflatie kwam wat hoger uit dan verwacht, want economen hadden gemiddeld op 9 procent gerekend. De sterk stijgende consumentenprijzen zetten de koopkracht van huishoudens onder druk. Daardoor kan de economie schade oplopen omdat consumenten minder uitgeven om geld te besparen.De sterke stijging van de prijzen in de eurozone vergroot ook de druk op de Europese Centrale Bank om haar monetair beleid te verstrakken. De doelstelling van de ECB is immers een inflatie onder de 2 procent.Volgens Eurostat bedroeg de inflatie in België 10,5 procent in augustus. In juli was dat 10,4 procent. De Europese berekeningswijze verschilt van die van Statbel, dat dinsdag het Belgisch inflatiecijfer voor augustus op 9,94 procent zette, het hoogste sinds 1976.De hoogste inflatiecijfers worden opgetekend in Estland (25,2 procent), Litouwen (21,1 procent) en Letland (20,8 procent). Eurostat publiceert de definitieve cijfers voor augustus op 16 september.