Intrum Justitia verwijst als verklaring naar de steunmaatregelen van de overheden en naar het betalingsuitstel dat bedrijven toekenden aan particulieren. Daarnaast profiteerden de Belgen ook van een stijging van de gezinsinkomens de afgelopen jaren en van de spaardrift. 'Acht op de tien Belgische gezinnen kan elke maand een centje opzij zetten. Dat spaarpotje heeft er - samen met de ondersteunende maatregelen - voor gezorgd dat wie zijn job verloor tijdens de coronacrisis meestal het hoofd boven water kon houden', aldus Intrum Justitia.

Een pijnpunt blijft wel de zwakke financiële geletterdheid bij veel Belgen. De meesten deden de afgelopen maanden ook geen inspanning om die te verbeteren. Vraag is ook wat de toekomst zal brengen. Ruim vier op de tien Belgen geeft aan bezorgd te zijn over stijgende rekeningen. Velen stellen grote aankopen uit door de coronacrisis en zijn voorzichtiger voor wat het aangaan van nieuwe schulden betreft.

Het 'European Consumer Payment Report' is gebaseerd op een extern onderzoek onder meer dan 24.000 consumenten in 24 Europese landen, uitgevoerd tussen 28 augustus en 5 oktober 2020. In België werden 1.000 consumenten bevraagd.

Intrum Justitia verwijst als verklaring naar de steunmaatregelen van de overheden en naar het betalingsuitstel dat bedrijven toekenden aan particulieren. Daarnaast profiteerden de Belgen ook van een stijging van de gezinsinkomens de afgelopen jaren en van de spaardrift. 'Acht op de tien Belgische gezinnen kan elke maand een centje opzij zetten. Dat spaarpotje heeft er - samen met de ondersteunende maatregelen - voor gezorgd dat wie zijn job verloor tijdens de coronacrisis meestal het hoofd boven water kon houden', aldus Intrum Justitia. Een pijnpunt blijft wel de zwakke financiële geletterdheid bij veel Belgen. De meesten deden de afgelopen maanden ook geen inspanning om die te verbeteren. Vraag is ook wat de toekomst zal brengen. Ruim vier op de tien Belgen geeft aan bezorgd te zijn over stijgende rekeningen. Velen stellen grote aankopen uit door de coronacrisis en zijn voorzichtiger voor wat het aangaan van nieuwe schulden betreft. Het 'European Consumer Payment Report' is gebaseerd op een extern onderzoek onder meer dan 24.000 consumenten in 24 Europese landen, uitgevoerd tussen 28 augustus en 5 oktober 2020. In België werden 1.000 consumenten bevraagd.