Hoge brandstofprijs heeft ook gevolgen voor vliegreizen

© Getty Images

De sterk gestegen olieprijzen hebben ook effect voor wie met het vliegtuig op vakantie wil. Via de zogenaamde brandstoftoeslag rekenen sommige touroperatoren de prijs door aan de consument. Daardoor kan een reis tientallen euro’s duurder worden, zelfs nog na boeking.

De brandstoftoeslag werd aan het begin van dit millenium op grote schaal ingevoerd en is bij de meeste reisoperatoren en luchtvaartmaatschappijen contractueel vastgelegd. Concreet wordt bij de berekening van een mogelijke toeslag rekening gehouden met verschillende factoren, zoals de afstand van de vlucht en eventuele overstappen.

Mensen die dus al een reis geboekt hebben, krijgen mogelijk een extra factuur voorgeschoteld.

Vliegtuigreizen van touroperator Tui worden alleszins al duurder, melden De Standaard en Het Nieuwsblad. Voor korte vliegreizen, zoals naar Spanje, Turkije of Marokko, bedraagt die kost gemiddeld 20 euro per persoon. Voor verdere reizen, zoals naar de Caraïben of Mexico, loopt dat bedrag nog verder op. De toeslag geldt voor alle Tui-reizen vanaf januari 2022 en voor alle boekingen die nu nog worden gemaakt voor de periode daarvoor. Mensen die dus al een reis geboekt hebben, krijgen mogelijk een extra factuur voorgeschoteld. Wie het risico op hogere prijzen niet wil lopen, kan de prijs van een pakketreis laten bevriezen via het ‘Fuel Protection Program’.

In het licht van de herlanceringsperiode na de COVID-19-pandemie, verwacht Pierre Fivet, woordvoerder van de Belgische Vereniging van Reisorganisatoren (ABTO), niet dat de prijzen te hard zullen stijgen. ‘Er zijn nu vaak interessante tarieven voor vluchten en pakketreizen om opnieuw klanten aan te trekken’, klinkt het. ‘Anderzijds laat de economische realiteit natuurlijk niet toe om veel grote cadeaus te geven, want het water staat de luchtvaartmaatschappijen en touroperatoren nog steeds hoog.’

Partner Content