Elke aangekondigde prijskorting moet nu toegepast worden op de laagste prijs die in de voorafgaande 30 dagen werd aangerekend. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Gedaan dus met zogezegde kortingen.

De zomersolden starten op 1 juli. Handelaars zwaaien dan met grote kortingen. Soms gaat het evenwel om nepkortingen, merkt de federale overheidsdienst Economie op. In de dagen voor de solden worden de prijzen dan kunstmatig opgedreven, om dan bij de koopjes uit te kunnen pakken met grote kortingen.

Een recente wijziging van de regelgeving moet die wanpraktijken een halt toeroepen, aldus de overheidsdienst. Handelaars moeten nu bij het aankondigen van een korting op de prijs, ook de referentieprijs vermelden. Dat is de laagste prijs die het product kreeg in de 30 dagen vóór de toepassing van de korting.

Voor alle duidelijkheid: het is altijd al verboden geweest met dergelijke nepkortingen uit te pakken. Maar voortaan is de handelaar verplicht de laagste prijs van de voorbije dertig dagen te vermelden. 'De consument kan zo valse kortingen makkelijker doorprikken', legt een woordvoerster van de federale overheidsdienst uit.

Dat sommige handelaars het niet altijd even nauw nemen met de koopjeswetgeving moet blijken uit controle van de Economische Inspectie bij de voorbije wintersolden. Van de gecontroleerde 171 handelaars werd toen bij 35 onder hen (20 procent) een inbreuk op de soldenwetgeving vastgesteld.

Elke aangekondigde prijskorting moet nu toegepast worden op de laagste prijs die in de voorafgaande 30 dagen werd aangerekend. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Gedaan dus met zogezegde kortingen.De zomersolden starten op 1 juli. Handelaars zwaaien dan met grote kortingen. Soms gaat het evenwel om nepkortingen, merkt de federale overheidsdienst Economie op. In de dagen voor de solden worden de prijzen dan kunstmatig opgedreven, om dan bij de koopjes uit te kunnen pakken met grote kortingen.Een recente wijziging van de regelgeving moet die wanpraktijken een halt toeroepen, aldus de overheidsdienst. Handelaars moeten nu bij het aankondigen van een korting op de prijs, ook de referentieprijs vermelden. Dat is de laagste prijs die het product kreeg in de 30 dagen vóór de toepassing van de korting.Voor alle duidelijkheid: het is altijd al verboden geweest met dergelijke nepkortingen uit te pakken. Maar voortaan is de handelaar verplicht de laagste prijs van de voorbije dertig dagen te vermelden. 'De consument kan zo valse kortingen makkelijker doorprikken', legt een woordvoerster van de federale overheidsdienst uit.Dat sommige handelaars het niet altijd even nauw nemen met de koopjeswetgeving moet blijken uit controle van de Economische Inspectie bij de voorbije wintersolden. Van de gecontroleerde 171 handelaars werd toen bij 35 onder hen (20 procent) een inbreuk op de soldenwetgeving vastgesteld.