Europese Commissie wil van duurzame producten de norm maken

Gigantische hoeveelheden textielafval worden gedumpt in Chileense Atacama-woestijn. De Europese Commissie stelt nu regels voor om de textielsector tegen 2030 duurzaam te maken. © Getty Images

Zo veel mogelijk producten moeten makkelijker opnieuw gebruikt, hersteld, onderhouden en gerecycleerd kunnen worden. Bij hun productie moet bovendien zo spaarzaam mogelijk met energiebronnen en grondstoffen worden omgegaan. Dat is, kort samengevat, het opzet van een nieuwe reeks voorstellen van de Europese Commissie waarmee ze van duurzame producten de norm wil maken.

‘Het is tijd om komaf te maken met het model van ‘neem, maak, breek en gooi weg’ dat onze planeet, onze gezondheid en onze economie zoveel schade berokkent’, zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans woensdag. ‘De voorstellen van vandaag moeten ervoor zorgen dat in Europa enkel de meest duurzame producten worden verkocht.’

De Commissie wil de consument ook ’empoweren’. Door alle producten een digitaal paspoort te geven, zal iedereen de milieu-impact kunnen kennen van wat hij koopt. Op die manier, zegt Timmermans, ‘zullen consumenten energie kunnen besparen, kapotte producten herstellen en niet meteen moeten vervangen, en slimme ecologische keuzes kunnen maken wanneer ze winkelen.’ Via een aanpassing van de consumentenrichtlijn moet ook greenwashing worden tegengegaan, waarbij producten duurzamer worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.

Met haar duurzaamheidspakket stelt de Commissie ook regels voor om de textielsector tegen 2030 duurzaam te maken. Concreet houdt dat in dat zo veel mogelijk met gerecycleerde vezels moet worden gewerkt en dat textielproducten in de regel geen schadelijke stoffen mogen bevatten en in omstandigheden geproduceerd moeten zijn die het milieu en de sociale rechten van de werknemers beschermen.

Partner Content