Consumenten maakten vorig jaar opnieuw massaal gebruik van de V-test. De test voor gezinnen werd in 2021 meer dan 1,1 miljoen keer gebruikt, of 73 procent meer dan het jaar daarvoor.

De nieuwe V-test belooft makkelijker in gebruik te zijn en moet meer mogelijkheden bieden. Zo wordt rekening gehouden met kortingen van leveranciers, kan de test consumenten met zonnepanelen en een digitale meter een inschatting geven over de opbrengsten van een terugleveringscontract en wordt het eenvoudiger door te klikken naar alle contractinformatie van een leverancier.

Toch is er ook kritiek op prijsvergelijkers. Het blijft voor consumenten heel moeilijk om variabele contracten te vergelijken door de vele verschillende prijsformules, en sommige leveranciers spelen daar handig op in met als doel zo hoog mogelijk te eindigen in vergelijkingssites. Dat is zeker het geval in de huidige context van extreem hoge en volatiele prijzen.

Bij de Vreg beseft men het probleem. Ook in de nieuwe V-test is er nog geen definitieve oplossing voor. 'Maar we werken, samen met de andere regulatoren, aan een oplossing', verzekert een woordvoerster van de Vreg.

Consumenten maakten vorig jaar opnieuw massaal gebruik van de V-test. De test voor gezinnen werd in 2021 meer dan 1,1 miljoen keer gebruikt, of 73 procent meer dan het jaar daarvoor. De nieuwe V-test belooft makkelijker in gebruik te zijn en moet meer mogelijkheden bieden. Zo wordt rekening gehouden met kortingen van leveranciers, kan de test consumenten met zonnepanelen en een digitale meter een inschatting geven over de opbrengsten van een terugleveringscontract en wordt het eenvoudiger door te klikken naar alle contractinformatie van een leverancier.Toch is er ook kritiek op prijsvergelijkers. Het blijft voor consumenten heel moeilijk om variabele contracten te vergelijken door de vele verschillende prijsformules, en sommige leveranciers spelen daar handig op in met als doel zo hoog mogelijk te eindigen in vergelijkingssites. Dat is zeker het geval in de huidige context van extreem hoge en volatiele prijzen. Bij de Vreg beseft men het probleem. Ook in de nieuwe V-test is er nog geen definitieve oplossing voor. 'Maar we werken, samen met de andere regulatoren, aan een oplossing', verzekert een woordvoerster van de Vreg.