Op de Nederlandse termijnmarkt schommelde de prijs van aardgas voor levering in september maandagochtend rond de 270 euro per megawattuur (met een piek van bijna 276 euro om 8.16 uur). Dat is ruim 10 procent meer dan vrijdag, toen de Europese referentie de handel met een nieuwe recordstand afsloot (244,55 euro per megawattuur).

Volgende week woensdag staat een onderhoud van Nord Stream 1 op de agenda, waardoor de gaspijpleiding tussen Rusland en Europa drie dagen buiten gebruik zal zijn. De vrees bestaat dat de leiding langer dan aangekondigd stil zou liggen, waardoor de Europese bevoorrading verder in het gedrang zou komen.

Gazprom pompt al wekenlang maar zowat 20 procent van de maximale capaciteit aan gas door Nord Stream. Volgens Europese beleidsmakers zijn de lagere leveringen politiek gemotiveerd, als reactie op de Europese sancties tegen Rusland wegens de invasie van Oekraïne.

Op de Nederlandse termijnmarkt schommelde de prijs van aardgas voor levering in september maandagochtend rond de 270 euro per megawattuur (met een piek van bijna 276 euro om 8.16 uur). Dat is ruim 10 procent meer dan vrijdag, toen de Europese referentie de handel met een nieuwe recordstand afsloot (244,55 euro per megawattuur).Volgende week woensdag staat een onderhoud van Nord Stream 1 op de agenda, waardoor de gaspijpleiding tussen Rusland en Europa drie dagen buiten gebruik zal zijn. De vrees bestaat dat de leiding langer dan aangekondigd stil zou liggen, waardoor de Europese bevoorrading verder in het gedrang zou komen.Gazprom pompt al wekenlang maar zowat 20 procent van de maximale capaciteit aan gas door Nord Stream. Volgens Europese beleidsmakers zijn de lagere leveringen politiek gemotiveerd, als reactie op de Europese sancties tegen Rusland wegens de invasie van Oekraïne.