De consumptiecheque werd tijdens de coronacrisis door de regering in het leven geroepen, om de koopkracht te versterken en tegelijkertijd sectoren te ondersteunen die zwaar getroffen zijn door de gezondheidscrisis. Vandaag kregen al ongeveer 400.000 werknemers van hun werkgever zo'n consumptiecheque van maximaal 300 euro, zowat 10 procent van het aantal werkende Belgen.

In totaal werd er al voor 82 miljoen euro aan consumptiecheques uitgekeerd. VIA benadrukt dat dit cijfer nog niet definitief is, omdat het zorgpersoneel ook een consumptiecheque krijgt, maar die zijn nog niet allemaal uitgekeerd.

Begunstigden kunnen terecht bij zowat 15.000 handelaars, zoals horecazaken, kleine bedrijven of sport-en cultuurverenigingen. Ze hadden daar oorspronkelijk de tijd voor tot 7 juni, maar intussen is de geldigheidsduur verlengd tot 31 december 2021, aangezien de lockdown opnieuw verschillende sectoren treft.

Hoeveel euro van die cheques al effectief gespendeerd is, is niet bekend. VIA schat echter dat zowat 30 procent van de cheques al is uitgegeven, wat best een goed cijfer is aangezien veel horecazaken en cultuurverenigingen gesloten te zijn. 'Veel werknemers wachten tot alles weer open is en dan zal het gebruik van de cheques zeker en vast een vlucht nemen', klinkt het bij Olivier Bouquet, voorzitter van VIA.

De consumptiecheque werd tijdens de coronacrisis door de regering in het leven geroepen, om de koopkracht te versterken en tegelijkertijd sectoren te ondersteunen die zwaar getroffen zijn door de gezondheidscrisis. Vandaag kregen al ongeveer 400.000 werknemers van hun werkgever zo'n consumptiecheque van maximaal 300 euro, zowat 10 procent van het aantal werkende Belgen. In totaal werd er al voor 82 miljoen euro aan consumptiecheques uitgekeerd. VIA benadrukt dat dit cijfer nog niet definitief is, omdat het zorgpersoneel ook een consumptiecheque krijgt, maar die zijn nog niet allemaal uitgekeerd. Begunstigden kunnen terecht bij zowat 15.000 handelaars, zoals horecazaken, kleine bedrijven of sport-en cultuurverenigingen. Ze hadden daar oorspronkelijk de tijd voor tot 7 juni, maar intussen is de geldigheidsduur verlengd tot 31 december 2021, aangezien de lockdown opnieuw verschillende sectoren treft. Hoeveel euro van die cheques al effectief gespendeerd is, is niet bekend. VIA schat echter dat zowat 30 procent van de cheques al is uitgegeven, wat best een goed cijfer is aangezien veel horecazaken en cultuurverenigingen gesloten te zijn. 'Veel werknemers wachten tot alles weer open is en dan zal het gebruik van de cheques zeker en vast een vlucht nemen', klinkt het bij Olivier Bouquet, voorzitter van VIA.