De onderzoekers destilleren, op basis van input van meer dan 20.000 consumenten uit 16 landen waaronder ook België, drie soorten dataprofielen. De grootste groep Belgen (42 procent) behoort tot de 'data pragmatist', die zich bereid tonen om geval per geval aan privacy in te boeten in ruil voor een betere dienstverlening. Een vijfde van de Belgen weigert om informatie af te staan, terwijl een kwart van de bevolking helemaal niet inzit met het delen van data.

Vooral die laatste groep neemt de afgelopen tijd toe. 'We zien dat er wereldwijd een shift is van 'data fundamentalists' (de groep die weigert om informatie af te staan, red.) naar 'data unconcerned' (mensen die helemaal niet inzitten met het delen van data, red.). De bezorgdheid over privacy is zeker niet weg, maar wel dalend', verklaart Peter Trap van The Data Agency, een van de bedrijven achter de enquête.

De onderzoekers destilleren, op basis van input van meer dan 20.000 consumenten uit 16 landen waaronder ook België, drie soorten dataprofielen. De grootste groep Belgen (42 procent) behoort tot de 'data pragmatist', die zich bereid tonen om geval per geval aan privacy in te boeten in ruil voor een betere dienstverlening. Een vijfde van de Belgen weigert om informatie af te staan, terwijl een kwart van de bevolking helemaal niet inzit met het delen van data.Vooral die laatste groep neemt de afgelopen tijd toe. 'We zien dat er wereldwijd een shift is van 'data fundamentalists' (de groep die weigert om informatie af te staan, red.) naar 'data unconcerned' (mensen die helemaal niet inzitten met het delen van data, red.). De bezorgdheid over privacy is zeker niet weg, maar wel dalend', verklaart Peter Trap van The Data Agency, een van de bedrijven achter de enquête.