Uit het magazine
Ilse De Witte

De centrale bankiers hopen de inflatie te temmen door de economie af te remmen met hogere rentes. Overheden hopen dan weer dat de centrale bankiers snel hun voet weer van het rempedaal halen, want zij zien de rente op hun schulden oplopen. Wij vroegen de economen van de Belgische grootbanken of spaarders binnenkort op meer rente mogen hopen, en of huizenjagers voor hogere rentevoeten moeten vrezen.

De inflatie in de eurozone is in de maand oktober gestegen naar 10,7 procent op jaarbasis. De inflatie in de negentien eurolanden heeft daarmee een nieuwe recordhoogte bereikt. Dat blijkt maandag uit een flashraming van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Coalitiepartner Vooruit roept staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) op een systeem te ontwikkelen waarbij iedereen maandelijks zijn energieverbruik kan opvolgen, zodat de leverancier kan worden verplicht de voorschotfactuur aan te passen aan het werkelijk verbruik.

De burgercoöperatie Ecopower bouwt de komende twee jaar acht windmolens. Het hadden er ook zestien kunnen zijn, als het licht op groen was gezet voor een project in Mol en twee afgekeurde windturbines in Lille en Vorselaar. Volgens Tom Willems van Ecopower is de vergunning in Mol om "drogredenen" afgekeurd. Hij pleit voor een beter beleid, met een visie op de lange termijn.

DataNews

De Britse smartphonebank Revolut is getroffen geweest door een cyberaanval. Een woordvoerder zei aan techsite TechCrunch dat een onbevoegde derde partij korte tijd toegang had tot de gegevens van een klein percentage, 0,16 procent, van de klanten. Het gaat om zowat 50.000 klanten en mensen die klant aan het worden zijn, werd verduidelijkt aan AFP.

Trends

De stijgende energieprijzen, de hoge inflatie en de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne hebben de Belgische consument pessimistischer dan ooit gestemd over de eigen financiële situatie en de economische situatie in België. Dat blijkt donderdag uit de cijfers over het consumentenvertrouwen die de Nationale Bank heeft gepubliceerd. Het consumentenvertrouwen zakt tot het laagste peil sinds 1985.