De Consumentenombudsdienst (COD) heeft in 2020 15.014 dossiers behandeld. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de COD dinsdag publiceert. Het zijn er heel wat meer dan de voorgaande jaren. Volgens de COD is die stijging voor het grootste deel aan de coronapandemie te wijten: 'Het economisch leven viel stil en liet veel gedupeerden achter.'

Vanaf 1 juli wordt de btw-vrijstelling voor online aankopen tot 22 euro op websites van buiten de Europese Unie geschrapt. De klant zal die btw dan ofwel bij aankoop ofwel bij de aflevering van het pakje moeten bijbetalen. Omdat die extra kosten eventueel aan de koerier moeten worden betaald, start postbedrijf bpost een informatiecampagne. Dat meldt het bedrijf woensdag in een persbericht.

De Kamercommissie Energie heeft dinsdagmiddag unaniem het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel van Vooruit en PS dat zogenaamde 'slapende energiecontracten' verbiedt. 'Een enorme stap naar een meer transparante energiemarkt in ons land', zegt initiatiefnemer Kris Verduyckt.

Knack Weekend

Kwaliteit, smaak en voedselveiligheid staan bovenaan ons boodschappenlijstje. En voor groenten en fruit verkiezen consumenten steeds vaker Europese producten. Dat is goed nieuws, aan de vooravond van de Week van de Korte Keten, al zijn er ook vraagtekens te plaatsen bij onze voorkeuren. 'Een product dat in Europa geteeld wordt, is niet automatisch ook ethisch geproduceerd.'

Knack Weekend
Koen Van Troos

Duurzaamheid betekent niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook sociaal rechtvaardig. 'Laat ons op de dag van de eerlijke handel stilstaan bij het harde werk van de boeren in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. En ook bij ons. Eerlijk duurt het langst en samen kunnen we de kar keren,' schrijft Koen Van Troos, verantwoordelijke PR en advocacy Fairtrade Belgium.

DataNews

Wie al eens kleinigheden koopt op websites van buiten de Europese Unie, zal vanaf 1 juli meer geld kwijt zijn. Europese regels bepalen dat de btw-vrijstelling voor online aankopen tot 22 euro dan vervalt. Soms zal de klant bij de levering moeten bijbetalen.

De prijzen van bier zijn het afgelopen jaar met 4,4 procent gestegen in de supermarkten. Dat is opvallend meer dan de gemiddelde stijging tijdens de voorbije tien jaar. De toename ligt ook hoger dan in buurlanden Duitsland en Frankrijk. Dat meldt Kamerlid Kathleen Verhelst (Open Vld), die daarover vragen stelde aan staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld), maandag.

Vanaf 2025 zullen alle elektrische auto's goedkoper zijn dan hun alternatief op diesel of benzine. Dat berekende consumentenorganisatie Test Aankoop samen met de Europese koepel voor consumentenorganisaties BEUC. Ze hielden hiervoor niet alleen rekening met de aankoopprijs van de wagens, maar ook met de tank- of oplaadbeurten, de belasting en verzekering, het onderhoud en de restwaarde.

Wie vanaf 8 mei een frisse pint wil drinken op een terras, betaalt daar mogelijk iets meer voor. Heel wat horecazaken geven aan de prijzen te zullen optrekken, om het geleden verlies en de extra investeringen in deze coronacrisis ietwat te compenseren. Volgens de Belgische Brouwersfederatie is er geen indicatie dat de brouwerijen in ons land een extra prijsstijging hebben doorgevoerd.

Trends

Het consumentenvertrouwen, dat in maart was gestegen tot het peil van voor de coronacrisis, heeft in april een lichte tik gekregen. De consumenten zijn iets pessimistischer gestemd over de evolutie van de economie en van de werkloosheid de komende maanden, blijkt uit de maandelijkse bevraging van de Nationale Bank.