Trends

Consumenten in de eurozone verwachten voor de komende twaalf maanden een periode van stagflatie, een cocktail van hoge inflatie en trage groei. Dat blijkt uit een nieuwe maandelijkse enquête van de Europese Centrale Bank (ECB).

DataNews

De FOD Economie kreeg in de maand juli 103 meldingen van consumenten die geconfronteerd werden met een handelszaak waar zij niet elektronisch mochten betalen. Volgens staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker wordt de verplichting om per 1 juli een digitale betaaloptie te voorzien daarmee 'over het algemeen heel goed nageleefd'.

Tijdens het eerste kwartaal van het jaar zag bijna de helft (45 procent) van de horecaondernemers de voedingsprijzen met minstens 15 procent stijgen. Maar liefst 80 procent van de horecaondernemers zag de prijzen minstens 10 procent stijgen. Het verhogen van prijzen op de menukaart is de tactiek die horecaondernemers dan het vaakst toepassen, al doet bijna helft van de horecaondernemers dat slechts gedeeltelijk. Dat blijkt uit een peiling van koepelorganisatie Horeca Vlaanderen bij haar leden.

Trends

Er zal dit jaar wellicht wereldwijd minder bier worden geproduceerd. Zo houdt 's werelds grootste hophandelaar BarthHaas uit Neurenberg rekening met een daling van 0,5 tot 1 procent, verklaarde topman Peter Hintermeier maandag. Maar, waarschuwt hij, het is momenteel erg moeilijk om precieze vooruitzichten te geven.

Trends

Het vertrouwen van de belgische consument is in juli licht gedaald, na drie opeenvolgende stijgingen. Het vertrouwensverlies is vooral te wijten aan verslechterde vooruitzichten voor de algemene economische situatie. Dat deelt de Nationale Bank woensdag mee.

De gemeente Bredene gaat van start met een proefproject voor statiegeld op petflessen en blikjes. Tussen 15 juli en 15 augustus wordt aan strandposten statiegeld ingevoerd. Wie daar een drankje koopt, krijgt 20 eurocent terug bij het inleveren van de lege verpakking. Bredene wil met het proefproject het nut van statiegeld op plastic aantonen en het zwerfvuilprobleem aanpakken.

Wie in juli op de commerciële markt een aardgascontract moet sluiten, mag zich aan een geschatte gemiddelde jaarfactuur verwachten van 2.728,55 euro. Dat is het hoogste niveau ooit, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG.

Zestien grote Europese luchtvaartmaatschappijen hebben intussen meer dan 500.000 vouchers terugbetaald die ze aan het begin van de coronacrisis aan reizigers hadden opgedrongen. Dat heeft eurocommissaris voor Justitie en Consumentenbescherming Didier Reynders gemeld. Hij vraagt de maatschappijen de consumentenrechten te blijven respecteren nu de sector opnieuw kampt met tal van vertragingen en annuleringen.

Eén op de zeven Vlamingen (14,7 procent) heeft het voorbije jaar uit financiële noodzaak tweedehandsspullen gekocht. Dat blijkt donderdag uit onderzoek bij ruim 2.000 Belgen in opdracht van onder meer De Kringwinkel en 2dehands. Een jaar geleden bedroeg het percentage aan Vlaamse kant nog 5,7 procent.