Jan Tuerlinckx

'Deze regering wil af van de voordelen van alle aard. Geen alternatieve verloningsvormen meer, wel een verloning in euro's.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Tax Lawyers.

De Vlaamse energieregulator VREG overweegt de invoering van het nieuwe capaciteitstarief voor elektriciteit opnieuw uit te stellen, naar 1 januari 2023. Dat heeft de regulator maandag bekendgemaakt.

De stijging van de energieprijzen heeft de elektriciteitsfactuur van een doorsnee gezin in België verdubbeld en de aardgasfactuur zelfs meer dan verdrievoudigd op een jaar tijd. België was begin 2022 (vóór de btw-verlaging) telkens het op een na duurste land vergeleken met de buurlanden. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie in opdracht van de regulatoren.

Elektrische wagens houden nieuwe risico's in waarmee bedrijven die hun vloot willen elektrificeren rekening moeten houden, zeggen Erik Blankaerts en Luc Kegeleers, specialisten in respectievelijk auto- en brandverzekeringen bij de verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits. Er dreigt ook een 'vergeten' aansprakelijkheidsrisico.

Trends

De prijs van benzine aan de pomp stijgt dinsdag met meer dan 5 cent per liter. Dat maakte de FOD Economie maandag bekend. Nooit eerder was de brandstof zo duur.

Bijna de helft van de Vlamingen vindt de stijgende prijzen maatschappelijk probleem nummer één. Als er al iets is waarover consensus bestaat, dan is het dat de energieprijzen naar beneden moeten. Slechts 6 procent van de Vlamingen vindt van niet. Dat blijkt uit De Stemming, een bevraging bij zowat 2.000 Vlamingen die de Universiteit Antwerpen en de VUB uitvoerden in opdracht­ van De Standaard en VRT NWS.

Na 'honderden klachten' van reizigers over de manier waarop Ryanair de gevolgen van de recente staking van het in België gebaseerde cabinepersoneel afhandelt, stelt consumentenorganisatie Test Aankoop de Ierse lowcostmaatschappij formeel in gebreke. Een nieuwe rechtszaak - na een gelijkaardige staking in 2018 werd een groepsvordering opgestart - wordt niet uitgesloten.

DataNews

Oplichters hebben vorig jaar aanzienlijk minder geld buitgemaakt door consumenten hun bankcode te ontfutselen, het zogenaamde phishing. Ze maakten op die manier 25 miljoen euro buit, ruim een kwart minder dan de 34 miljoen in 2020, zo blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

DataNews

Elon Musk zal Twitter-berichten die de beurskoers van Tesla kunnen beïnvloeden, voorlopig nog vooraf door juristen moeten laten controleren. Een poging van de oprichter van de autobouwer om onder eerdere afspraken met de Amerikaanse beurswaakhond SEC uit te komen, mislukte woensdag.