Consument draait op voor gesjoemel CO2-uitstoot Volkswagen

© reuters

De consument lijkt te moeten opdraaien voor het nieuwe Volkswagen-schandaal. Deze keer heeft de autoconstructeur gesjoemeld met de CO2-uitstoot van de wagens waardoor de bestuurders meer verbruiken dan aangegeven.

Volkswagen heeft bij minstens 800.000 voertuigen, waarvan 98.000 benzinewagens, de CO2-uitstoot en dus het verbruik gemanipuleerd. In tegenstelling tot het gesjoemel met de software draaien nu ook de consumenten op voor de kosten. Dat schrijft De Standaard. De betrokken wagens rijden vooral in Europa rond.

Hogere belastingen

Volkswagen zou gefraudeerd hebben met de uitstoot om bepaalde wagens aan een ecolabel te helpen, waarvoor de uitstoot niet hoger mag zijn dan 99 gram per kilometer. Dat bericht het Duitse blad WirtschschaftsWoche. Dat kan nefaste gevolgen hebben voor chauffeurs in onder meer België, Frankrijk of Duitsland, waar wagens belast worden op basis van hun uitstoot. In Duitsland alleen zouden 200.000 wagens zwaarder belast worden, nu het schandaal aan het licht is gekomen.

De vraag is: wie moet opdraaien voor de kosten? Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) laat weten dat Vlaanderen de resultaten van een verder onderzoek afwacht. “Het is ook niet per se zo dat een hogere uitstoot een wagen meteen in een hogere belastingschaal duwt. Zeker omdat er bij ons al een correctie op basis van echte rijomstandigheden is opgenomen”, klinkt het.

De autoconstructeur heeft 2,5 miljard euro uitgetrokken. Volgens analisten zal Volkswagen dat geld voornamelijk gebruiken om consumenten te vergoeden voor het meerverbruik en hogere belastingen terug te betalen. Volkswagen zou zelfs auto’s willen terugkopen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content