Binnenkort op reis en nog snel een vreemde taal leren: welke apps helpen u?

. © Getty
Roel Van Espen medewerker Trends

Vertrekt u binnenkort weldra naar het buitenland, en wilt u nog snel een vreemde taal onder de knie krijgen? Of ambieert u met uw talenkennis een sterkere positie op de arbeidsmarkt? Deze smartphone-apps helpen u.

Met Duolingo leert u een taal met speelse oefeningen die gaan over woordenschat, grammatica en uitspraak. Eerst stelt u een doel in – van gemakkelijk tot zwaar (dat kunt u nadien nog aanpassen). Hoe ambitieuzer dat doel, hoe meer punten u dagelijks moet verdienen. Nederlandstaligen kunnen hier alleen terecht voor een cursus Engels, maar vanuit bijvoorbeeld het Engels kiest u uit meer dan dertig talen. Zo kunt u dus twee talen in één moeite onderhouden en aanleren. Duolingo is gratis, maar wie betaalt ziet geen advertenties in de app.

Ook Memrise laat u punten verdienen. U moet zich hiervoor wel eerst gratis registreren. Ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen beginners en gevorderden. Vanuit het Nederlands kunt u acht talen kiezen, maar vanuit het Engels zijn het er ruim twintig. Per taal worden cursussen aangeboden, en daarin speelt herhaling een belangrijke rol. Wij misten wel wat structuur. Met de gratis versie van Memrise bent u al een hele tijd zoet, en u kunt upgraden naar een Pro-abonnement voor extra’s zoals video’s.

Drops biedt u gratis toegang tot zo’n dertig talen. Ook hier kiest u tussen twee niveaus: beginner of gevorderde. De instructies zijn in het Engels, maar de app toont voornamelijk illustraties van objecten en begrippen. Aan de hand van sleepbewegingen leert u de schrijfwijze en uitspraak stap voor stap. Daarvoor hoeft u slechts vijf minuten per dag te voorzien. De repetitieve en ludieke aanpak is een belangrijke troef, ook om bijvoorbeeld uw kinderen op een aangename manier te laten kennismaken met een taal.

Het Engelstalige Busuu vraagt dagelijks tien minuten van uw tijd. Deze app helpt u na verplichte registratie met het aanleren van twaalf talen via quizjes en speelse oefeningen. Die focussen op de woordenschat en de grammatica, met aandacht voor zowel schrijven als praten. Wilt u naar een hoger niveau, dan moet u telkens slagen in een test. De basisversie van Busuu is gratis, maar er is ook een Premium-formule waarmee u kunt chatten met native speakers. Die kunnen zelfs uw oefeningen verbeteren.

Babbel biedt u vanuit het Engels toegang tot veertien talen. U kiest hier uit meerdere beginners- en een gevorderdenniveaus. De trainingen in deze app zijn samengesteld door linguïsten, waardoor ze naar onze mening iets minder ‘basic’ zijn dan die van de andere apps. Daardoor moet u per sessie tien tot vijftien minuten voorzien. De eerste les is telkens gratis, maar voor het vervolg betaalt u per gekozen taal ongeveer 5 euro per maand. Handig vinden wij dat Babbel via spraakherkenningstechnologie uw uitspraak kan beoordelen.

Te laat begonnen?

Is het u niet meer gelukt om een vreemde taal vóór uw afreis tijdig onder de knie te krijgen? Google Translate vertaalt woorden of zinnen tussen meer dan honderd talen. U tikt ze in, spreekt ze in of schrijft ze met uw vinger op het scherm van uw toestel. Ook een foto van een tekst maken is een optie. De vertaling kunt u tonen in grote letters of laten uitspreken door de app. Weet ook dat u via het ‘Gesprek’-symbool een dialoog met iemand in realtime kunt laten vertalen? En u kunt Google Translate ook zonder internetverbinding gebruiken.

De mogelijkheden van Microsoft Translator zijn vergelijkbaar, maar het aantal ondersteunde talen is wat beperkter (maar nog ruim voldoende). Met deze gratis app, die eveneens offline kan gebruikt worden, kunt u ook woorden en zinnen intikken of inspreken, teksten in foto’s en afbeeldingen scannen, vertalingen laten uitspreken en gesprekken in realtime voeren. Dat laatste kan zelfs met meerdere personen tegelijkertijd. Daartoe worden de smartphones van de betrokkenen aan elkaar verbonden aan de hand van een cijfercode.

TripLingo vinden wij interessant vanwege de kant-en-klare standaardzinnen voor een heleboel talen. Na registratie geeft u aan naar welk land u afreist, en vervolgens wordt een audiobestand met gesproken volzinnen in de lokale taal gedownload. Die vindt u in de app terug in diverse categorieën. Ze helpen u om een gesprek te starten, de weg te vragen of u uit een noodsituatie te helpen. Ze zijn gedeeltelijk gratis, maar voor de volledige set moet u betalen. TripLingo biedt ook vertaalopties zoals Google Translate of Microsoft Translator, maar die zijn minder accuraat.

iTranslate Voice focust enkel op spraak. U stelt bijvoorbeeld een vraag, en de vertaling wordt dan uitgesproken met een mannen- of vrouwenstem. Vervolgens kan uw gesprekspartner hetzelfde doen op uw smartphone. De app is gratis, maar voor een connectie tussen telefoons, uitgebreidere vertalingen en het bewaren van veelgebruikte zinnen moet u betalen. Probeer daarom ook SayHi Translate (eens uit. Die laat twee personen op eenzelfde manier converseren, maar dat kan in meer talen én bovendien helemaal gratis.

Gaat u op vakantie of op zakenreis in Azië? In dat geval kunt u overwegen vooraf WayGo op uw smartphone te installeren. Deze applicatie maakt het u ter plaatse makkelijker om de schrifttekens te ontcijferen. U maakt simpelweg een foto van een Chinese, Japanse of Koreaanse tekst, en die wordt dan vertaald in het Engels (geen Nederlands). Extra handig is dat u WayGo ook zonder internetverbinding kunt gebruiken. De gratis versie van de app is beperkt tot slechts tien vertalingen per dag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content