Bijna half miljoen Belgen zijn dit jaar al veranderd van energieleverancier

© BELGA

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn bijna 500.000 Belgische gezinnen en bedrijven veranderd van energieleverancier. Dat is een stijging van bijna 30 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In absolute cijfers kozen 294.336 klanten in de eerste zes maanden van 2015 voor een nieuwe elektriciteitsleverancier, tegenover 228.365 in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het VTM Nieuws op basis van cijfers op de website van de Vlaamse energieregulator VREG.

Daarnaast veranderen almaar meer Belgen van gasleverancier. Zo zijn 205.645 klanten overgestapt van leverancier. Vorig jaar stond de teller op 159.411 tussen januari en juni.

Stroompannes

De VREG verwijst naar de vele groepsaankopen en de ongerustheid over stroompannes die mensen aan het denken hebben gezet. “De klanten zijn bovendien tot het besef gekomen dat het niet zo moeilijk is om over te schakelen van leverancier”, zegt Dirk Van Evercooren van VREG.

Volgens de energieregulator zal deze trend zich de komende maanden blijven doorzetten, want “met de stijging van de btw op elektriciteit zullen nog meer mensen nagaan of ze wel klant zijn bij de goedkoopste energieleverancier.”

Op de website van de VREG staat een test om te berekenen hoeveel geld je kan uitsparen als je van energieleverancier verandert.

Groepsaankoop Test-Aankoop

Dit najaar komt Test-Aankoop bovendien op de proppen met een nieuwe groepsaankoop voor energie.”We zijn er van overtuigd dat zo’n groepsaankoop zeer interessant kan zijn nu de BTW op elektriciteit stijgt”, zegt Simon November aan het VTM Nieuws.

Hij benadrukt ook dat het belangrijk blijft om als consument te weten welke leverancier het goedkoopst is. “Een gezin kan gemakkelijk 100 euro per jaar op elektriciteit en 250 euro per jaar op gas besparen.” Voor een KMO gaat het gemiddeld om 1200 euro. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content