De krant De Standaard voert vandaag Evelien Matthijssen op, een dame die met haar man en twee kinderen leeft in het kleine dorpje Vielsalm. Ze ruilden hun woonplaats in Essen voor de donkergroene Ardennen en aangezien dit hen ertoe verplichtte een wagen te kopen, werd beslist elders te besparen.

Op de energiefactuur bijvoorbeeld. Evelien en haar gezin gaan hier erg ver in, zo mag blijken. Elektriciteit wordt bespaard door simpelweg zo weinig mogelijk elektrische apparaten te gebruiken: geen koffiezet, geen stofzuiger, geen vaatwasser, geen droogkast of tv, geen diepvriezer en zelfs geen ijskast. Er zijn immers alternatieven: vegen in plaats van stofzuigen, wakker worden met een opwindbare wekker, groenten fris houden in de garage en het gras korten met een zeis in plaats van een grasmachine. Resultaat van al die ingrepen: de maandelijkse elektriciteitsfactuur bedraagt slechts 10 euro! Op het vlak van waterverbruik gaan Evelien & Co nog verder. Hier wordt dagelijks niet meer dan 8 liter verbruikt, tegenover een gemiddelde per persoon in Belgie van 120 liter.

Handen wassen, de tafel poetsen en afwassen doet men met regenwater. En wasmachine en toilet zijn aangesloten op een waterput in de tuin. Maandelijkse waterfactuur:8 euro... "We leven zo energiezuinig omdat het goed is voor het milieu, maar ook omdat we het graag doen. Anders hou je het niet vol", aldus Evelien. (DLA)

De krant De Standaard voert vandaag Evelien Matthijssen op, een dame die met haar man en twee kinderen leeft in het kleine dorpje Vielsalm. Ze ruilden hun woonplaats in Essen voor de donkergroene Ardennen en aangezien dit hen ertoe verplichtte een wagen te kopen, werd beslist elders te besparen. Op de energiefactuur bijvoorbeeld. Evelien en haar gezin gaan hier erg ver in, zo mag blijken. Elektriciteit wordt bespaard door simpelweg zo weinig mogelijk elektrische apparaten te gebruiken: geen koffiezet, geen stofzuiger, geen vaatwasser, geen droogkast of tv, geen diepvriezer en zelfs geen ijskast. Er zijn immers alternatieven: vegen in plaats van stofzuigen, wakker worden met een opwindbare wekker, groenten fris houden in de garage en het gras korten met een zeis in plaats van een grasmachine. Resultaat van al die ingrepen: de maandelijkse elektriciteitsfactuur bedraagt slechts 10 euro! Op het vlak van waterverbruik gaan Evelien & Co nog verder. Hier wordt dagelijks niet meer dan 8 liter verbruikt, tegenover een gemiddelde per persoon in Belgie van 120 liter.Handen wassen, de tafel poetsen en afwassen doet men met regenwater. En wasmachine en toilet zijn aangesloten op een waterput in de tuin. Maandelijkse waterfactuur:8 euro... "We leven zo energiezuinig omdat het goed is voor het milieu, maar ook omdat we het graag doen. Anders hou je het niet vol", aldus Evelien. (DLA)