Een litert benzine 95 (E10) kost vanaf 1 januari maximaal 1,35 euro, goed voor een daling met 0,7 cent. Benzine 98 (E5) daalt met 0,8 cent naar maximaal 1,415 euro per liter. Ook bij diesel (B7) is er een kleine daling: min 1 cent tot hoogstens 1,393 euro per liter.

De goedkopere brandstof kent verschillende oorzaken. Zo speelt de traditionele schommeling van de olieprijzen (en biocomponenten) op de internationale markten een rol, maar er zijn ook andere technische redenen. Zo is er onder meer de indexering van de bijdragen voor de opslag en beheer van de strategische olievoorraden (Apetra).

Bovendien speelt bijvoorbeeld een aanpassing van de maximumprijzen door een verdere omzetting van een Europese richtlijn rond het bevorderen van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen in brandstoffen.

Een litert benzine 95 (E10) kost vanaf 1 januari maximaal 1,35 euro, goed voor een daling met 0,7 cent. Benzine 98 (E5) daalt met 0,8 cent naar maximaal 1,415 euro per liter. Ook bij diesel (B7) is er een kleine daling: min 1 cent tot hoogstens 1,393 euro per liter. De goedkopere brandstof kent verschillende oorzaken. Zo speelt de traditionele schommeling van de olieprijzen (en biocomponenten) op de internationale markten een rol, maar er zijn ook andere technische redenen. Zo is er onder meer de indexering van de bijdragen voor de opslag en beheer van de strategische olievoorraden (Apetra). Bovendien speelt bijvoorbeeld een aanpassing van de maximumprijzen door een verdere omzetting van een Europese richtlijn rond het bevorderen van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen in brandstoffen.