U zult het zelf ook al ondervonden hebben; elk jaar betaalt u steeds meer voor elektriciteit en gas. Door van leverancier te veranderen, kunt u enkele euro's besparen maar de fundamentele tendens van prijsstijgingen wordt daardoor niet vermeden.

Energieregulator Creg heeft de prijzen van energie in België vergeleken met die in onze buurlanden. Hieruit blijkt dat de elektriciteitsprijs alleen in Duitsland hoger is en dat de prijs voor gas enkel in Nederland duurder is. Dit is merkwaardig omdat de leveranciers van gas en elektriciteit in België hun stroom tegen dezelfde prijzen kunnen aankopen op de markt.

De Creg doet meteen ook aanbevelingen om de energieprijzen te drukken. Zo is de energieregulator van mening dat de distributienetbeheerders moeten verplicht worden om groepsaankopen van energie te stimuleren. De Creg is ook voorstander van de invoering van een hogere nucleaire rente om de begroting meer zuurstof te geven.

Het is nu afwachten of de regering de voorstellen van de Creg zal overnemen bij de begrotingscontrole die er weldra aankomt.

Johan Steenackers

U zult het zelf ook al ondervonden hebben; elk jaar betaalt u steeds meer voor elektriciteit en gas. Door van leverancier te veranderen, kunt u enkele euro's besparen maar de fundamentele tendens van prijsstijgingen wordt daardoor niet vermeden. Energieregulator Creg heeft de prijzen van energie in België vergeleken met die in onze buurlanden. Hieruit blijkt dat de elektriciteitsprijs alleen in Duitsland hoger is en dat de prijs voor gas enkel in Nederland duurder is. Dit is merkwaardig omdat de leveranciers van gas en elektriciteit in België hun stroom tegen dezelfde prijzen kunnen aankopen op de markt. De Creg doet meteen ook aanbevelingen om de energieprijzen te drukken. Zo is de energieregulator van mening dat de distributienetbeheerders moeten verplicht worden om groepsaankopen van energie te stimuleren. De Creg is ook voorstander van de invoering van een hogere nucleaire rente om de begroting meer zuurstof te geven. Het is nu afwachten of de regering de voorstellen van de Creg zal overnemen bij de begrotingscontrole die er weldra aankomt.Johan Steenackers