Eén op de vijf werknemers geeft niet altijd zijn kosten aan. De gemiddelde Belgische werknemer laat zo 226 euro per jaar liggen. Daarmee doen de Belgen het slechter dan het wereldwijde gemiddelde: 212 euro per jaar. De grootste verliezen zijn voor de Amerikaanse werknemers, die elk jaar 347 euro laten schieten. Op die manier besparen de Amerikaanse werkgevers jaarlijks 8,7 miljard euro. Dat is bijna 2 procent van het begrotingstekort van de Verenigde Staten.

Frustrerende declaratieproces

Ook in Frankrijk (500 miljoen euro), Duitsland (1,3 miljard euro), het Verenigd Koninkrijk (1,3 miljard euro) en Nederland (500 miljoen euro) doen werkgevers een goede zaak door kosten die niet worden aangegeven.

Er zijn verscheidene oorzaken waarom werknemers hun kosten niet altijd in rekening brengen, maar de belangrijkste is het "tijdrovende en frustrerende declaratieproces" (25% van de respondenten). Nog eens dat percentage ondervraagden geeft aan dat ze meer dan een maand moeten wachten voor hun onkosten zijn terugbetaald.

Vier op de tien Belgen zijn bovendien ontevreden over het declaratieproces. In sommige landen krijgen werknemers zelfs te maken met geldgebrek omdat ze hun geld niet op tijd terugkrijgen. Dat is het geval voor vier op de tien Amerikaanse werknemers en een op de vier Fransen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Belgische professionals het gevoel hebben dat hun werkgever financieel van hen profiteert. Een op de vijf respondenten is ervan overtuigd dat de werkgever profijt haalt uit het declaratieproces. België scoort daarmee aan de lage kant. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is vier op de tien professionals die mening toegedaan en in Spanje drie op de tien. Enkel Nederland (11 procent) en Duitsland (10 procent) ligt dat cijfer lager.

Unit4
© Unit4
Eén op de vijf werknemers geeft niet altijd zijn kosten aan. De gemiddelde Belgische werknemer laat zo 226 euro per jaar liggen. Daarmee doen de Belgen het slechter dan het wereldwijde gemiddelde: 212 euro per jaar. De grootste verliezen zijn voor de Amerikaanse werknemers, die elk jaar 347 euro laten schieten. Op die manier besparen de Amerikaanse werkgevers jaarlijks 8,7 miljard euro. Dat is bijna 2 procent van het begrotingstekort van de Verenigde Staten. Ook in Frankrijk (500 miljoen euro), Duitsland (1,3 miljard euro), het Verenigd Koninkrijk (1,3 miljard euro) en Nederland (500 miljoen euro) doen werkgevers een goede zaak door kosten die niet worden aangegeven. Er zijn verscheidene oorzaken waarom werknemers hun kosten niet altijd in rekening brengen, maar de belangrijkste is het "tijdrovende en frustrerende declaratieproces" (25% van de respondenten). Nog eens dat percentage ondervraagden geeft aan dat ze meer dan een maand moeten wachten voor hun onkosten zijn terugbetaald. Vier op de tien Belgen zijn bovendien ontevreden over het declaratieproces. In sommige landen krijgen werknemers zelfs te maken met geldgebrek omdat ze hun geld niet op tijd terugkrijgen. Dat is het geval voor vier op de tien Amerikaanse werknemers en een op de vier Fransen. Uit het onderzoek blijkt ook dat Belgische professionals het gevoel hebben dat hun werkgever financieel van hen profiteert. Een op de vijf respondenten is ervan overtuigd dat de werkgever profijt haalt uit het declaratieproces. België scoort daarmee aan de lage kant. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is vier op de tien professionals die mening toegedaan en in Spanje drie op de tien. Enkel Nederland (11 procent) en Duitsland (10 procent) ligt dat cijfer lager.