De financiële markten werden de afgelopen maanden in slaap gewiegd door de rooskleurige communicatie van KBC. De boodschappen van het management waren eenzijdig positief. Januari en februari waren goed en tijdens de algemene vergaderingen klonken er vooral positieve geluiden. Zo positief zelfs dat de koers in een mum van tijd van 6 naar 25 EUR spurtte.

Een koersverviervoudiging komt er echter alleen maar als de markt ervan overtuigd is dat alles op wieltjes loopt. Helaas was het plaatje niet zo rooskleurig als het werd voorgesteld. Met modder gooien heeft weinig zin, maar het toch al geschonden vertrouwen in bankaandelen kreeg er vorig week nog een deuk bij. En een herstel van het beleggersvertrouwen is primordiaal voor hogere koersen. Ook al zijn we er toch bijna (na de derde keer wordt een mens op zijn minst sceptisch) van overtuigd dat KBC nu eindelijk schoon schip heeft gemaakt met de kredietportefeuilles, dan nog zal de markt op zijn hoede blijven voor bijkomende 'verrassingen'. En die vallen niet uit te sluiten.

Parallel met de kredietportefeuilles begint ook de zwakke economische conjunctuur gevolgen te hebben voor de kredietverliezen in België en Centraal- en Oost-Europa, zodat ook het operationele resultaat de komende kwartalen onder druk zal komen. Hoewel KBC gevoelig onder de tangible bookvalue - zeg maar de tastbare boekwaarde - noteert, zien we zolang het vertrouwen niet terugkeert geen significant opwaarts potentieel voor het aandeel. Hoewel de gebeurtenissen bij KBC onze argwaan tegenover andere bankaandelen opwekt, zijn we er nog steeds van overtuigd dat de beurzen de komende maanden verder zullen herstellen. De biecht van KBC had vorige week donderdag geen enkele impact op de beurzen in het algemeen, zelfs niet op de sectorgenoten.

Na de verschroeiende rit van de afgelopen weken zijn de markten uiteraard aan een adempauze toe. Ze hebben bijkomende signalen nodig dat het ergste achter de rug is. Het blijft dan ook aangewezen om thematisch te beleggen in sectoren of thema's zoals (alternatieve) energie, (landbouw)grondstoffen, goud, vergrijzing en bedrijven die profiteren van de opkomende middenklasse in de groeilanden. Met aandelen zoals Transocean (energie), Potash (meststoffen), fysiek goud (en/of zilver), Thrombogenics (vergrijzing/gezondheid) en Bekaert (opkomende landen) bent u voor de komende 18 tot 24 maanden goed gewapend om mooie rendementen te behalen.


Alain Deneef

De financiële markten werden de afgelopen maanden in slaap gewiegd door de rooskleurige communicatie van KBC. De boodschappen van het management waren eenzijdig positief. Januari en februari waren goed en tijdens de algemene vergaderingen klonken er vooral positieve geluiden. Zo positief zelfs dat de koers in een mum van tijd van 6 naar 25 EUR spurtte. Een koersverviervoudiging komt er echter alleen maar als de markt ervan overtuigd is dat alles op wieltjes loopt. Helaas was het plaatje niet zo rooskleurig als het werd voorgesteld. Met modder gooien heeft weinig zin, maar het toch al geschonden vertrouwen in bankaandelen kreeg er vorig week nog een deuk bij. En een herstel van het beleggersvertrouwen is primordiaal voor hogere koersen. Ook al zijn we er toch bijna (na de derde keer wordt een mens op zijn minst sceptisch) van overtuigd dat KBC nu eindelijk schoon schip heeft gemaakt met de kredietportefeuilles, dan nog zal de markt op zijn hoede blijven voor bijkomende 'verrassingen'. En die vallen niet uit te sluiten. Parallel met de kredietportefeuilles begint ook de zwakke economische conjunctuur gevolgen te hebben voor de kredietverliezen in België en Centraal- en Oost-Europa, zodat ook het operationele resultaat de komende kwartalen onder druk zal komen. Hoewel KBC gevoelig onder de tangible bookvalue - zeg maar de tastbare boekwaarde - noteert, zien we zolang het vertrouwen niet terugkeert geen significant opwaarts potentieel voor het aandeel. Hoewel de gebeurtenissen bij KBC onze argwaan tegenover andere bankaandelen opwekt, zijn we er nog steeds van overtuigd dat de beurzen de komende maanden verder zullen herstellen. De biecht van KBC had vorige week donderdag geen enkele impact op de beurzen in het algemeen, zelfs niet op de sectorgenoten. Na de verschroeiende rit van de afgelopen weken zijn de markten uiteraard aan een adempauze toe. Ze hebben bijkomende signalen nodig dat het ergste achter de rug is. Het blijft dan ook aangewezen om thematisch te beleggen in sectoren of thema's zoals (alternatieve) energie, (landbouw)grondstoffen, goud, vergrijzing en bedrijven die profiteren van de opkomende middenklasse in de groeilanden. Met aandelen zoals Transocean (energie), Potash (meststoffen), fysiek goud (en/of zilver), Thrombogenics (vergrijzing/gezondheid) en Bekaert (opkomende landen) bent u voor de komende 18 tot 24 maanden goed gewapend om mooie rendementen te behalen. Alain Deneef