Door de eurocrisis werd de koers van de Zwitserse frank flink opgedreven. Een ongehoorde maatregel volgde namelijk, het ervoor zorgen dat de Zwitserse frank niet duurder werd dan 1,20 versus de euro.

De maatregel werd door veel analisten met scepsis bekeken. Een centrale bank zou het toch nooit kunnen winnen van "de markt".

Maar geheel 2012 wist men de prijs stabiel te houden. En het bewijs voor het succes van de centrale bank is wel het gegeven dat de munt de afgelopen week is gedaald. Men moet nu 1,25 voor de euro betalen.

Iedereen omlaag

Het succes van de Zwitsers trekt natuurlijk de aandacht. De Noorse centrale bank heeft inmiddels ook aangegeven dat men graag een lagere munt wil. Net als Zwitserland had men last van het wantrouwen versus de euro.

De relatief kleine valuta werd zo opgestuwd dat het problemen geeft voor de export.

De Noren hebben aangekondigd dat men wellicht de rente niet gaat verhogen. Gezien de sterke onroerend goed markt is dat wellicht heel verstandig.

Maar een hogere rente zou de koers van de kroon verder kunnen laten stijgen. Net als de Zwitserse munt is de kroon de afgelopen week opvallend zwakker geworden.

Het mag volgens Steentjens dan ook niemand bevreemden dat als de Noren het willen de munt nog veel lager kan. Immers de gedachte dat centrale banken de markten niet zouden kunnen sturen kan wellicht naar het rijk der fabelen worden gezonden.

Door de eurocrisis werd de koers van de Zwitserse frank flink opgedreven. Een ongehoorde maatregel volgde namelijk, het ervoor zorgen dat de Zwitserse frank niet duurder werd dan 1,20 versus de euro. De maatregel werd door veel analisten met scepsis bekeken. Een centrale bank zou het toch nooit kunnen winnen van "de markt". Maar geheel 2012 wist men de prijs stabiel te houden. En het bewijs voor het succes van de centrale bank is wel het gegeven dat de munt de afgelopen week is gedaald. Men moet nu 1,25 voor de euro betalen.Iedereen omlaag Het succes van de Zwitsers trekt natuurlijk de aandacht. De Noorse centrale bank heeft inmiddels ook aangegeven dat men graag een lagere munt wil. Net als Zwitserland had men last van het wantrouwen versus de euro. De relatief kleine valuta werd zo opgestuwd dat het problemen geeft voor de export. De Noren hebben aangekondigd dat men wellicht de rente niet gaat verhogen. Gezien de sterke onroerend goed markt is dat wellicht heel verstandig. Maar een hogere rente zou de koers van de kroon verder kunnen laten stijgen. Net als de Zwitserse munt is de kroon de afgelopen week opvallend zwakker geworden. Het mag volgens Steentjens dan ook niemand bevreemden dat als de Noren het willen de munt nog veel lager kan. Immers de gedachte dat centrale banken de markten niet zouden kunnen sturen kan wellicht naar het rijk der fabelen worden gezonden.