De Zwitserse economie ontsnapt niet aan de wereldwijde recessie en kent zijn sterkste achteruitgang sinds WO II. Het is een open economie die nauw verbonden is met Oost-Europa. De voorbije jaren zorgde dit voor extra groei terwijl die verwevenheid nu zwaar doorweegt. Het Alpenland kijkt ook aan tegen een jarenlange deflatie. Bovendien kampt het met een competitief nadeel, zijnde de Zwitserse frank. Dankzij zijn vluchtstatus zochten veel investeerders de voorbije maanden hun heil in de munt. Tegenover de euro steeg de munt de voorbije zes maanden tot voor vandaag met zo'n 10%. De exportsector kreeg het extra hard te verduren. De munt hield met andere woorden geen rekening met de uiterst slechte economische vooruitzichten.

Alle remmen los
De Zwitserse centrale bank verlaagde vandaag zijn rente van 0,5 tot 0,25% en zocht ook zijn toevlucht in minder conventionele wijzen om versoepelend te werken. Het gaat Zwitserse obligaties kopen en ingrijpen in de valutamarkten. De bank gaat vooral euro's kopen en de Zwitserse frank verkopen. De aankondiging heeft zijn effect niet gemist. De Zwitserse frank tuimelt met 3% tegenover de euro. Eén euro kost nu 1,52 frank tegenover 1,47 frank voor de beslissing.

De Zwitserse centrale bank gaat met de aankoop van obligaties dezelfde weg op als de Amerikaanse en Britse centrale banken. Beide hebben de rente ook zo goed als op 0% gezet. Ze hebben geen andere keuze dan hun toevlucht te zoeken tot zogenaamde kwantitatieve versoepeling om de geldmassa te verhogen. Probleem in Zwitserland is echter dat de eigen obligatiemarkt vrij klein is. De Zwitsers zullen geen andere keuze hebben dan ook op buitenlandse obligatiemarkten aan het kopen te slaan.

De Zwitserse economie ontsnapt niet aan de wereldwijde recessie en kent zijn sterkste achteruitgang sinds WO II. Het is een open economie die nauw verbonden is met Oost-Europa. De voorbije jaren zorgde dit voor extra groei terwijl die verwevenheid nu zwaar doorweegt. Het Alpenland kijkt ook aan tegen een jarenlange deflatie. Bovendien kampt het met een competitief nadeel, zijnde de Zwitserse frank. Dankzij zijn vluchtstatus zochten veel investeerders de voorbije maanden hun heil in de munt. Tegenover de euro steeg de munt de voorbije zes maanden tot voor vandaag met zo'n 10%. De exportsector kreeg het extra hard te verduren. De munt hield met andere woorden geen rekening met de uiterst slechte economische vooruitzichten.Alle remmen los De Zwitserse centrale bank verlaagde vandaag zijn rente van 0,5 tot 0,25% en zocht ook zijn toevlucht in minder conventionele wijzen om versoepelend te werken. Het gaat Zwitserse obligaties kopen en ingrijpen in de valutamarkten. De bank gaat vooral euro's kopen en de Zwitserse frank verkopen. De aankondiging heeft zijn effect niet gemist. De Zwitserse frank tuimelt met 3% tegenover de euro. Eén euro kost nu 1,52 frank tegenover 1,47 frank voor de beslissing. De Zwitserse centrale bank gaat met de aankoop van obligaties dezelfde weg op als de Amerikaanse en Britse centrale banken. Beide hebben de rente ook zo goed als op 0% gezet. Ze hebben geen andere keuze dan hun toevlucht te zoeken tot zogenaamde kwantitatieve versoepeling om de geldmassa te verhogen. Probleem in Zwitserland is echter dat de eigen obligatiemarkt vrij klein is. De Zwitsers zullen geen andere keuze hebben dan ook op buitenlandse obligatiemarkten aan het kopen te slaan.