Vergelijkbaar met de brexit moesten beide partijen hierover tegen 1 juli een akkoord bereiken, maar dat is niet gelukt. Daardoor valt de erkenning van de Zwitserse beurs weg en is de handel van Zwitserse aandelen enkel nog op het beursplatform in Zürich mogelijk.

Normaal wordt ongeveer een derde van de Zwitserse zwaargewichten, zoals Nestlé, Roche of Novartis, buiten Zwitserland verhandeld. Dat bezorgde de aandelen meer liquiditeit, een voordeel dat nu wegvalt en mogelijk tot grotere koersschommelingen leidt.

Door het raamakkoord dat de Europese Commissie met Bern had onderhandeld, zou Zwitserland bepaalde Europese regels moeten volgen, inclusief de uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Maar de Zwitsers wilden nog graag een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld rond het vrij verkeer van personen. Bij de EU ontbreekt evenwel de wil om veel toegevingen te doen uit vrees voor mogelijke repercussies bij de brexit-onderhandelingen.

De EU voerde de druk op door de erkenning van de beurs van Zürich te koppelen aan het raamakkoord. 'Momenteel zijn er geen signalen dat onze Zwitserse partners bereid zijn om een volgende stap te zetten en daarom zien we geen reden om de Zwitserse beurzen nog langer te steunen', aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Vergelijkbaar met de brexit moesten beide partijen hierover tegen 1 juli een akkoord bereiken, maar dat is niet gelukt. Daardoor valt de erkenning van de Zwitserse beurs weg en is de handel van Zwitserse aandelen enkel nog op het beursplatform in Zürich mogelijk.Normaal wordt ongeveer een derde van de Zwitserse zwaargewichten, zoals Nestlé, Roche of Novartis, buiten Zwitserland verhandeld. Dat bezorgde de aandelen meer liquiditeit, een voordeel dat nu wegvalt en mogelijk tot grotere koersschommelingen leidt.Door het raamakkoord dat de Europese Commissie met Bern had onderhandeld, zou Zwitserland bepaalde Europese regels moeten volgen, inclusief de uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Maar de Zwitsers wilden nog graag een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld rond het vrij verkeer van personen. Bij de EU ontbreekt evenwel de wil om veel toegevingen te doen uit vrees voor mogelijke repercussies bij de brexit-onderhandelingen. De EU voerde de druk op door de erkenning van de beurs van Zürich te koppelen aan het raamakkoord. 'Momenteel zijn er geen signalen dat onze Zwitserse partners bereid zijn om een volgende stap te zetten en daarom zien we geen reden om de Zwitserse beurzen nog langer te steunen', aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.