Volgens de analisten wil men kost wat kost beletten dat de euro wegzakt onder het niveau van 1,45 CHF. Een koers van meer dan 1,50 euro voor de CHF zou de Zwitserse bedrijven serieus pijn kunnen doen.

De vraag is dan ook of de Zwitsers in de gegeven omstandigheden hun rente gaan durven verhogen. In normale omstandigheden helpt een hogere rentevoet de koers van een munt appreciëren.

Zwitserland is in staat om de rente te verhogen omdat het land minder dan de andere Europese landen te lijden heeft gehad onder de economische crisis. Maar een renteverhoging zit mogelijk al in de koers van de frank verrekend.

Panagiotis Spiliopoulos, hoofd research bij Vontobel in Zurich, merkt op dat Europa een zeer belangrijke afzetmarkt is voor de meeste Zwitserse bedrijven.

Meer dan 60% van de Zwitserse export gaat naar Europa. Bedrijven met productie in Zwitserland en hun grootste exportmarkt in Europa worden dubbel getroffen door valutatransacties.

Het zijn echter vooral de kleinere bedrijven die kwetsbaar zijn voor

de sterke Zwitserse frank. Een bedrijf als Nestlé is volgens Spiliopoulos gewend om om te gaan met volatiele wisselkoersen.

Voor een bedrijf als ABB, dat 50% van de omzet op de emerging markets realiseert, is een zwakke euro minder belangrijk dan voor de echte exportgerichte bedrijven.

Volgens de analisten wil men kost wat kost beletten dat de euro wegzakt onder het niveau van 1,45 CHF. Een koers van meer dan 1,50 euro voor de CHF zou de Zwitserse bedrijven serieus pijn kunnen doen. De vraag is dan ook of de Zwitsers in de gegeven omstandigheden hun rente gaan durven verhogen. In normale omstandigheden helpt een hogere rentevoet de koers van een munt appreciëren. Zwitserland is in staat om de rente te verhogen omdat het land minder dan de andere Europese landen te lijden heeft gehad onder de economische crisis. Maar een renteverhoging zit mogelijk al in de koers van de frank verrekend. Panagiotis Spiliopoulos, hoofd research bij Vontobel in Zurich, merkt op dat Europa een zeer belangrijke afzetmarkt is voor de meeste Zwitserse bedrijven. Meer dan 60% van de Zwitserse export gaat naar Europa. Bedrijven met productie in Zwitserland en hun grootste exportmarkt in Europa worden dubbel getroffen door valutatransacties. Het zijn echter vooral de kleinere bedrijven die kwetsbaar zijn voor de sterke Zwitserse frank. Een bedrijf als Nestlé is volgens Spiliopoulos gewend om om te gaan met volatiele wisselkoersen. Voor een bedrijf als ABB, dat 50% van de omzet op de emerging markets realiseert, is een zwakke euro minder belangrijk dan voor de echte exportgerichte bedrijven.