Er is natuurlijk de escalatie van de Europese schuldencrisis, maar ook de zware verliezen bij Sony en Sharp verzwaren het sentiment op de Aziatische beurzen. De verliezen bij beide bedrijven samen loopt op tot meer dan 10 miljard dollar, voor het eerst in zes jaar is er sprake van een terugval in de vraag.

Start in mineur

De beurzen zijn april in mineur begonnen. Jim O'Neill van Goldman Sachs vraagt zich af waarom. Amerikaanse gegevens zoals werkgelegenheidscijfers, waren onlangs minder positief dan verwacht maar er is nog hoop voor het herstel. Europa blijft een zorgenkindje, maar over China blijft O'Neill 'bullish'.

China en Japan terug naar handelsbalansoverschot

China heeft het grote handelsbalanstekort in februari al weer weten om te buigen in een overschot. Dit kwam met name door lagere importgroei terwijl de export 9% toenam. Die lagere import is volgens Theodoor Gilissen Bankiers weer een gevolg van verminderde consumentenbestedingen die mede door de hogere inflatie onder druk staat. De inflatie kwam met 3,6% hoger uit dan verwacht en met name de voedselprijzen stijgen hard.

Aanstaande vrijdag wordt de Chinese groei in het eerste kwartaal bekendgemaakt. Volgens een eerste indicatie zou de groei uitkomen op 8,4% tegen 8,9% in het vierde kwartaal. De investeringen blijven naar verwachting op een hoog niveau, boven de 20% groei, terwijl de detailhandelsverkopen af zullen zwakken tot 15% na 18% vorig kwartaal. De kans op negatieve verrassingen is echter groot.

Er is natuurlijk de escalatie van de Europese schuldencrisis, maar ook de zware verliezen bij Sony en Sharp verzwaren het sentiment op de Aziatische beurzen. De verliezen bij beide bedrijven samen loopt op tot meer dan 10 miljard dollar, voor het eerst in zes jaar is er sprake van een terugval in de vraag.Start in mineur De beurzen zijn april in mineur begonnen. Jim O'Neill van Goldman Sachs vraagt zich af waarom. Amerikaanse gegevens zoals werkgelegenheidscijfers, waren onlangs minder positief dan verwacht maar er is nog hoop voor het herstel. Europa blijft een zorgenkindje, maar over China blijft O'Neill 'bullish'.China en Japan terug naar handelsbalansoverschot China heeft het grote handelsbalanstekort in februari al weer weten om te buigen in een overschot. Dit kwam met name door lagere importgroei terwijl de export 9% toenam. Die lagere import is volgens Theodoor Gilissen Bankiers weer een gevolg van verminderde consumentenbestedingen die mede door de hogere inflatie onder druk staat. De inflatie kwam met 3,6% hoger uit dan verwacht en met name de voedselprijzen stijgen hard. Aanstaande vrijdag wordt de Chinese groei in het eerste kwartaal bekendgemaakt. Volgens een eerste indicatie zou de groei uitkomen op 8,4% tegen 8,9% in het vierde kwartaal. De investeringen blijven naar verwachting op een hoog niveau, boven de 20% groei, terwijl de detailhandelsverkopen af zullen zwakken tot 15% na 18% vorig kwartaal. De kans op negatieve verrassingen is echter groot.