Voor de Japanse groeivooruitzichten is dit goed nieuws. De nieuwe liquiditeitsinjectie zal de binnenlandse vraag ten goede komen, terwijl de zwakkere yen de exportsector een flinke impuls geeft.

Maar wat betekent het voor de rest van de wereld en met name de opkomende markten, die net als Japan sterk afhankelijk zijn van exportgroei?

Voor de wereld als geheel zou de nieuwe koers in Tokyo volgens Bakkum weleens positief kunnen uitpakken. Na de Fed, BoE en in mindere mate de ECB, opnieuw een grote centrale bank die de geldpersen extra laat draaien. Als dit leidt tot hogere groei in Japan, moeten andere landen daar van kunnen profiteren.

Belangrijker wellicht is dat het voorbeeld van Japan de ECB en andere wat meer behoudende centrale banken tot een wat daadkrachtiger beleid zou kunnen aanzetten.

Al met al is door de Japanse koerswijziging de kans vergroot dat wereldliquiditeitsgroei voorlopig sterk blijft. Dit zou positief moeten zijn voor opkomende markten die het meest afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal om hun lopende-rekeningtekorten te financieren.

Voor de Japanse groeivooruitzichten is dit goed nieuws. De nieuwe liquiditeitsinjectie zal de binnenlandse vraag ten goede komen, terwijl de zwakkere yen de exportsector een flinke impuls geeft. Maar wat betekent het voor de rest van de wereld en met name de opkomende markten, die net als Japan sterk afhankelijk zijn van exportgroei? Voor de wereld als geheel zou de nieuwe koers in Tokyo volgens Bakkum weleens positief kunnen uitpakken. Na de Fed, BoE en in mindere mate de ECB, opnieuw een grote centrale bank die de geldpersen extra laat draaien. Als dit leidt tot hogere groei in Japan, moeten andere landen daar van kunnen profiteren. Belangrijker wellicht is dat het voorbeeld van Japan de ECB en andere wat meer behoudende centrale banken tot een wat daadkrachtiger beleid zou kunnen aanzetten. Al met al is door de Japanse koerswijziging de kans vergroot dat wereldliquiditeitsgroei voorlopig sterk blijft. Dit zou positief moeten zijn voor opkomende markten die het meest afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal om hun lopende-rekeningtekorten te financieren.