De index staat al 19 maanden op rij onder een stand van 50.

De daling is logisch in het licht van de aanhoudende krimp van de Europese economie.

De zwakte is meer toe te schrijven aan de dienstverlening dan aan de industrie.

Dat impliceert dat binnenlandse factoren als stringentere belastingen, oplopende werkloosheid en het afstoten van risicovolle activa door banken een grotere rol hebben gespeeld dan de waardestijging van de euro.

Als de euro zich krachtig blijft ontwikkelen, betekent dat meer tegenwind voor de eurozone omdat de industrie daar last van heeft.

ABN Amro gaat ervan uit dat de economie van de eurozone de komende maanden stabiliseert en dat er in de tweede jaarhelft ruimte is voor groei.

De PMI-index maakt wel duidelijk dat het economisch herstel in de eurozone een traag proces is. Omdat het gevaar van oplopende inflatie lijkt af te zwakken, stijgt de verwachting dat de Europese Centrale Bank de rente zal verlagen.

Het dilemma is dat de ECB de depositorente negatief moet maken om de interbancaire rente te drukken.

Een renteverlaging kan het sentiment positief beïnvloeden omdat banken in de Europese periferie goedkoper aan kapitaal kunnen komen.

Ook kan het signaal dat de ECB geenszins van plan is van het ruime monetaire beleid af te stappen de koers van de euro drukken.

De index staat al 19 maanden op rij onder een stand van 50. De daling is logisch in het licht van de aanhoudende krimp van de Europese economie. De zwakte is meer toe te schrijven aan de dienstverlening dan aan de industrie. Dat impliceert dat binnenlandse factoren als stringentere belastingen, oplopende werkloosheid en het afstoten van risicovolle activa door banken een grotere rol hebben gespeeld dan de waardestijging van de euro. Als de euro zich krachtig blijft ontwikkelen, betekent dat meer tegenwind voor de eurozone omdat de industrie daar last van heeft. ABN Amro gaat ervan uit dat de economie van de eurozone de komende maanden stabiliseert en dat er in de tweede jaarhelft ruimte is voor groei. De PMI-index maakt wel duidelijk dat het economisch herstel in de eurozone een traag proces is. Omdat het gevaar van oplopende inflatie lijkt af te zwakken, stijgt de verwachting dat de Europese Centrale Bank de rente zal verlagen. Het dilemma is dat de ECB de depositorente negatief moet maken om de interbancaire rente te drukken. Een renteverlaging kan het sentiment positief beïnvloeden omdat banken in de Europese periferie goedkoper aan kapitaal kunnen komen. Ook kan het signaal dat de ECB geenszins van plan is van het ruime monetaire beleid af te stappen de koers van de euro drukken.