De valutamarkten vrezen dat de macro-economische cijfers die volgende week in Europa bekendgemaakt gaan worden weinig ruimte voor optimisme gaan laten. De Duitse export is volgens de consensusverwachtingen gedaald, terwijl de Franse industriële productie zou zijn gedaald.

Wat gaat de Europese Centrale Bank doen?

De economische verzwakking in de eurozone kan de Europese Centrale Bank tot actie aanzetten. De basisrente, die momenteel nog steeds 1% bedraagt, zou verlaagd kunnen worden tot 0,75%. Het is echter moeilijk om een timing te geven wat de renteverlaging betreft, veel zal afhangen van de mate waarin de Europese economie verzwakt.

Marito Ueda, senior managing director in Tokio bij FX Prime Corporation, is van mening dat de koers van de euro onder extra druk kan komen te staan met een mogelijke renteverlaging op komst. Bovendien is van een belangrijke verbetering in de Europese schuldencrisis nog geen sprake, na Griekenland lijken nu Spanje, Portugal en Italië in het vizier te komen. Daardoor kan de druk op de euro nog verder toenemen.

Ueda denkt dat de euro in de komende weken verder gaat verzwakken, met als mogelijk koersdoel 1,25 dollar. Sommige analisten sluiten echter niet uit dat de euro op langere termijn naar pariteit met de dollar evolueert. Hij adviseert zijn klanten om de posities in euro's maar beter af te bouwen.

De valutamarkten vrezen dat de macro-economische cijfers die volgende week in Europa bekendgemaakt gaan worden weinig ruimte voor optimisme gaan laten. De Duitse export is volgens de consensusverwachtingen gedaald, terwijl de Franse industriële productie zou zijn gedaald. Wat gaat de Europese Centrale Bank doen? De economische verzwakking in de eurozone kan de Europese Centrale Bank tot actie aanzetten. De basisrente, die momenteel nog steeds 1% bedraagt, zou verlaagd kunnen worden tot 0,75%. Het is echter moeilijk om een timing te geven wat de renteverlaging betreft, veel zal afhangen van de mate waarin de Europese economie verzwakt. Marito Ueda, senior managing director in Tokio bij FX Prime Corporation, is van mening dat de koers van de euro onder extra druk kan komen te staan met een mogelijke renteverlaging op komst. Bovendien is van een belangrijke verbetering in de Europese schuldencrisis nog geen sprake, na Griekenland lijken nu Spanje, Portugal en Italië in het vizier te komen. Daardoor kan de druk op de euro nog verder toenemen. Ueda denkt dat de euro in de komende weken verder gaat verzwakken, met als mogelijk koersdoel 1,25 dollar. Sommige analisten sluiten echter niet uit dat de euro op langere termijn naar pariteit met de dollar evolueert. Hij adviseert zijn klanten om de posities in euro's maar beter af te bouwen.