Op bedrijfseconomisch vlak kwamen een heleboel grote namen met resultaten naar buiten.

In de Verenigde Staten onthoudt Van Herck de winst- en omzetwaarschuwing van Caterpillar.

Dit is geen goed nieuws voor wie gehoopt had op een geleidelijk herstel van de globale economische groei.

Want dan zou de vraag naar bulldozers en graafmachines wel gestaag hoger klimmen.

In Europa kwamen Daimler en Unilever met tegenvallende cijfers (= onder de analistenverwachting) naar buiten.

In de cijfers van deze diverse groepen (van de cyclische autobouwers tot de defensieve voedingsgroepen) komt de zwakke conjunctuur in de eurozone als voornaamste verklaring naar voor.

Ook op het vlak van de economische indicatoren kregen we volgens Geert Van Herck een tegenvallende Duitse IFO-indicator (maatstaf voor het Duitse producentenvertrouwen) te verwerken. Kortom, niet veel bijster veel positief nieuws.

Toch gingen de beurzen hoger (de STOXX Europe 600 brak zelfs opwaarts uit). Deze paradox valt te verklaren door de hoop die de beleggers vestigen op een verdere monetaire versoepeling door de ECB.

Inderdaad, de verwachting is dat de ECB op één van haar komende vergaderingen de rente op korte termijn verder verlaagd (tot 0,50% i.p.v. 0,75% op dit ogenblik).

Op bedrijfseconomisch vlak kwamen een heleboel grote namen met resultaten naar buiten. In de Verenigde Staten onthoudt Van Herck de winst- en omzetwaarschuwing van Caterpillar. Dit is geen goed nieuws voor wie gehoopt had op een geleidelijk herstel van de globale economische groei. Want dan zou de vraag naar bulldozers en graafmachines wel gestaag hoger klimmen. In Europa kwamen Daimler en Unilever met tegenvallende cijfers (= onder de analistenverwachting) naar buiten. In de cijfers van deze diverse groepen (van de cyclische autobouwers tot de defensieve voedingsgroepen) komt de zwakke conjunctuur in de eurozone als voornaamste verklaring naar voor. Ook op het vlak van de economische indicatoren kregen we volgens Geert Van Herck een tegenvallende Duitse IFO-indicator (maatstaf voor het Duitse producentenvertrouwen) te verwerken. Kortom, niet veel bijster veel positief nieuws. Toch gingen de beurzen hoger (de STOXX Europe 600 brak zelfs opwaarts uit). Deze paradox valt te verklaren door de hoop die de beleggers vestigen op een verdere monetaire versoepeling door de ECB. Inderdaad, de verwachting is dat de ECB op één van haar komende vergaderingen de rente op korte termijn verder verlaagd (tot 0,50% i.p.v. 0,75% op dit ogenblik).