De snelle en forse achteruitgang betrof alle marktsectoren en alle segmenten van de printerindustrie. De vraag naar opieermachines en printers vertraagde en vervangingsinvesteringen werden uitgesteld.
Het bedrijf wist in dit kwartaal nog net winst te behalen. De nettowinst daalde 98% tot Eur 0,7 mln (vs Eur 35,8 mln een jaar eerder).

Gecorrigeerd voor eenmalige posten kwam het nettoresultaat 79% lager uit op Eur 7,5 mln (vs Eur 36,1 mln in 4kw07).

De omzet in 4kw08 bedroeg Eur 802 mln, een autonome daling van 5,5% ten opzichte van een jaar eerder. Er zal geen slotdividend betaald worden, waar een dividendverlaging werd verwacht.

Het dividendvoorstel over heel 2008 komt hiermee uit op Eur 0,15 per aandeel, al volledig betaald als interim-dividend. Océ verwacht dat de marktomstandigheden in 2009 uitzonderlijk moeilijk zullen blijven.

Om de winstgevendheid te verbeteren breidt Océ het kostenbesparingsprogramma uit (van Eur 50 mln naar Eur 80 mln) en wil het de balans reduceren (door o.a. verkopen van onroerend goed, verlagen van de voorraden en beter debiteurenbeheer). Al met al stellen de resultaten teleur. Theodoor Gilissen Bankiers plaatst het advies en het koersdoel onder herziening.

De snelle en forse achteruitgang betrof alle marktsectoren en alle segmenten van de printerindustrie. De vraag naar opieermachines en printers vertraagde en vervangingsinvesteringen werden uitgesteld. Het bedrijf wist in dit kwartaal nog net winst te behalen. De nettowinst daalde 98% tot Eur 0,7 mln (vs Eur 35,8 mln een jaar eerder). Gecorrigeerd voor eenmalige posten kwam het nettoresultaat 79% lager uit op Eur 7,5 mln (vs Eur 36,1 mln in 4kw07). De omzet in 4kw08 bedroeg Eur 802 mln, een autonome daling van 5,5% ten opzichte van een jaar eerder. Er zal geen slotdividend betaald worden, waar een dividendverlaging werd verwacht. Het dividendvoorstel over heel 2008 komt hiermee uit op Eur 0,15 per aandeel, al volledig betaald als interim-dividend. Océ verwacht dat de marktomstandigheden in 2009 uitzonderlijk moeilijk zullen blijven. Om de winstgevendheid te verbeteren breidt Océ het kostenbesparingsprogramma uit (van Eur 50 mln naar Eur 80 mln) en wil het de balans reduceren (door o.a. verkopen van onroerend goed, verlagen van de voorraden en beter debiteurenbeheer). Al met al stellen de resultaten teleur. Theodoor Gilissen Bankiers plaatst het advies en het koersdoel onder herziening.