De Chinese premier Wen Jiabao waarschuwde gisteren al dat er economische tegenwind op komst was. Toch wil Beijing alles doen om de groei te blijven ondersteunen.

Het nieuws van de zwakke groei van de Chinese economie zat al deels in de beurskoersen verrekend. De meeste Aziatische beurzen noteren weliswaar in het rood, maar de verliezen zijn over het algemeen beperkt. De beurs van Hong Kong krijgt wel rake klappen.

Chinese inflatie zwakt af

Maandagmorgen maakte China bekend dat de inflatie in juni is afgezwakt naar slechts 2,2% (verwacht 2,3%), het laagste niveau in 29 maanden en ver onder het doel van 4%.

In mei was de inflatie al onverwacht sterk gedaald naar 3,0%. Dat gaf volgens Theodoor Gilissen Bankiers de Chinese Centrale Bank de ruimte om voor de tweede keer in een maand tijd de rente te verlagen.

Premier Wen Jiabao zei afgelopen weekend dat de overheid de response op de afzwakkende economie zal intensiveren. Later

in de week volgt een reeks van cijfers over de Chinese economie: vandaag de handelscijfers en vrijdag de industriële productie, de detailhandel over de maand juni en het bbp over het tweede kwartaal. De marktverwachting is dat de groei op jaarbasis onder de 8% is uitgekomen op 7,7%.

Elders in Azië daalden de Japanse machineorders (core orders) met maar liefst 14,8% in mei (ten opzichte van april). Het was de sterkste daling in vijf jaar.

De Chinese premier Wen Jiabao waarschuwde gisteren al dat er economische tegenwind op komst was. Toch wil Beijing alles doen om de groei te blijven ondersteunen. Het nieuws van de zwakke groei van de Chinese economie zat al deels in de beurskoersen verrekend. De meeste Aziatische beurzen noteren weliswaar in het rood, maar de verliezen zijn over het algemeen beperkt. De beurs van Hong Kong krijgt wel rake klappen.Chinese inflatie zwakt af Maandagmorgen maakte China bekend dat de inflatie in juni is afgezwakt naar slechts 2,2% (verwacht 2,3%), het laagste niveau in 29 maanden en ver onder het doel van 4%. In mei was de inflatie al onverwacht sterk gedaald naar 3,0%. Dat gaf volgens Theodoor Gilissen Bankiers de Chinese Centrale Bank de ruimte om voor de tweede keer in een maand tijd de rente te verlagen. Premier Wen Jiabao zei afgelopen weekend dat de overheid de response op de afzwakkende economie zal intensiveren. Later in de week volgt een reeks van cijfers over de Chinese economie: vandaag de handelscijfers en vrijdag de industriële productie, de detailhandel over de maand juni en het bbp over het tweede kwartaal. De marktverwachting is dat de groei op jaarbasis onder de 8% is uitgekomen op 7,7%. Elders in Azië daalden de Japanse machineorders (core orders) met maar liefst 14,8% in mei (ten opzichte van april). Het was de sterkste daling in vijf jaar.