De energiemarkt zal zich moeten instellen op de mogelijkheid dat het wereldwijde aanbod van ruwe olie voor het eerst in de recente geschiedenis de vraag overtreft, deels dankzij de toename van de productie buiten de OPEC, en de gemiddelde prijs van Brent-olie zal waarschijnlijk dalen tot USD 105 per vat.

Nadat goud in 2013 voor het eerst in dertien jaar een jaarverlies leed, is Saxo Bank voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten voor goud later in 2014, met een gemiddelde prijs van USD 1.225 per ounce in het eerste kwartaal.

Ole S. Hansen, hoofd Commodity Strategy, voegde daaraan toe: "Hogere groeiverwachtingen aan het begin van het jaar brengen het risico met zich mee dat beleggers opnieuw te optimistisch worden over het vooruitzicht van hogere prijzen, met name van ruwe olie en industriële metalen.

De sterke januariperformance in de afgelopen drie jaar zou zich derhalve kunnen herhalen om vervolgens later in het kwartaal weer ongedaan te worden gemaakt."

De energiemarkt zal zich moeten instellen op de mogelijkheid dat het wereldwijde aanbod van ruwe olie voor het eerst in de recente geschiedenis de vraag overtreft, deels dankzij de toename van de productie buiten de OPEC, en de gemiddelde prijs van Brent-olie zal waarschijnlijk dalen tot USD 105 per vat. Nadat goud in 2013 voor het eerst in dertien jaar een jaarverlies leed, is Saxo Bank voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten voor goud later in 2014, met een gemiddelde prijs van USD 1.225 per ounce in het eerste kwartaal. Ole S. Hansen, hoofd Commodity Strategy, voegde daaraan toe: "Hogere groeiverwachtingen aan het begin van het jaar brengen het risico met zich mee dat beleggers opnieuw te optimistisch worden over het vooruitzicht van hogere prijzen, met name van ruwe olie en industriële metalen. De sterke januariperformance in de afgelopen drie jaar zou zich derhalve kunnen herhalen om vervolgens later in het kwartaal weer ongedaan te worden gemaakt."