Een sleutelfactor in dat offensief is een lagere koers van de yen, een gegeven dat door de rest van de wereld met argusogen wordt bekeken.

De bekende econoom Ambrose Evans-Pritchard vestigt er de aandacht op dat Japan dreigt een koekje van eigen deeg opgediend te krijgen, want ook de andere landen zullen alles doen om de waarde van hun munt te laten dalen.

Marsmannetjes bestaan niet, zodat daar geen exportmarkten aangesproken kunnen worden. Niet iedereen kan met andere woorden een goedkope munt hebben.

Hij verwijst naar de situatie in Japan in de jaren 30, toen de Bank of Japan de schulden monetiseerde en de koers van de yen met 60% liet devalueren.

Bedoeling was om de economie te stabiliseren, maar dat keerde zich als een boemerang tegen de Japanners. Hetzelfde kan nu ook gebeuren, de Bank of Japan kan de koers van de yen alsmaar verder omlaag duwen met uiteindelijk hyperinflatie tot gevolg.

Een sleutelfactor in dat offensief is een lagere koers van de yen, een gegeven dat door de rest van de wereld met argusogen wordt bekeken. De bekende econoom Ambrose Evans-Pritchard vestigt er de aandacht op dat Japan dreigt een koekje van eigen deeg opgediend te krijgen, want ook de andere landen zullen alles doen om de waarde van hun munt te laten dalen. Marsmannetjes bestaan niet, zodat daar geen exportmarkten aangesproken kunnen worden. Niet iedereen kan met andere woorden een goedkope munt hebben. Hij verwijst naar de situatie in Japan in de jaren 30, toen de Bank of Japan de schulden monetiseerde en de koers van de yen met 60% liet devalueren. Bedoeling was om de economie te stabiliseren, maar dat keerde zich als een boemerang tegen de Japanners. Hetzelfde kan nu ook gebeuren, de Bank of Japan kan de koers van de yen alsmaar verder omlaag duwen met uiteindelijk hyperinflatie tot gevolg.