Ook de rente op de 10-jarige Spaanse en Italiaanse obligaties is fors gedaald, tot op hetzelfde niveau als de Amerikaanse zelfs. De Zuid-Europese obligatierendementen worden levensgevaarlijk want ze zijn op de eerste plaats gebaseerd op de 'whatever it takes' uitspraak van Mario Draghi.

Daarnaast zijn er twee andere factoren die kunnen verklaren waarom Zuid-Europa zo goedkoop geld kan ontlenen. Inderdaad hebben een aantal landen hervormingen doorgevoerd die lagere rentevoeten kunnen rechtvaardigen, maar de belangrijkste reden is ongetwijfeld het deflatiegevaar. De huidige rentevoeten schetsen geen betrouwbaar beeld van de realiteit en moeten daarom als gevaarlijk beschouwd worden.

Ook de rente op de 10-jarige Spaanse en Italiaanse obligaties is fors gedaald, tot op hetzelfde niveau als de Amerikaanse zelfs. De Zuid-Europese obligatierendementen worden levensgevaarlijk want ze zijn op de eerste plaats gebaseerd op de 'whatever it takes' uitspraak van Mario Draghi. Daarnaast zijn er twee andere factoren die kunnen verklaren waarom Zuid-Europa zo goedkoop geld kan ontlenen. Inderdaad hebben een aantal landen hervormingen doorgevoerd die lagere rentevoeten kunnen rechtvaardigen, maar de belangrijkste reden is ongetwijfeld het deflatiegevaar. De huidige rentevoeten schetsen geen betrouwbaar beeld van de realiteit en moeten daarom als gevaarlijk beschouwd worden.