Wanneer de financieringskosten van de banken stijgen, gaat meteen de net interest marge onder druk komen te staan. Die marge is het verschil wat een bank verdient op het toestaan van kredieten en wat ze moet betalen om zich te financieren.

Spaanse en Italiaanse banken hebben daarom in de afgelopen weken op grote schaal covered bonds uitgegeven. Beleggers zijn

namelijk weinig geneigd om niet-gedekte obligaties te kopen.

Maar ook de rente die wordt gevraagd voor die covered bonds is fors opgelopen. Santander gaf een senior unsecured bond in de eerste weken van 2011, met een spread van 287 basispunten. De Spaanse bank moest driemaal meer betalen dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.

Wanneer de financieringskosten van de banken stijgen, gaat meteen de net interest marge onder druk komen te staan. Die marge is het verschil wat een bank verdient op het toestaan van kredieten en wat ze moet betalen om zich te financieren. Spaanse en Italiaanse banken hebben daarom in de afgelopen weken op grote schaal covered bonds uitgegeven. Beleggers zijn namelijk weinig geneigd om niet-gedekte obligaties te kopen. Maar ook de rente die wordt gevraagd voor die covered bonds is fors opgelopen. Santander gaf een senior unsecured bond in de eerste weken van 2011, met een spread van 287 basispunten. De Spaanse bank moest driemaal meer betalen dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.