Maar de capaciteiten van het zuidelijk deel van het continent mogen niet worden onderschat, de Zuid-Amerikaanse olieproductie zal de Noord-Amerikaanse binnen 30 jaar overtreffen.

Daarbij nuanceert Exxon de verwachting dat de VS zullen uitgroeien tot "Saudi America", waarbij het land zelfbedruipend zou worden wat de olievoorziening betreft.

De Noord-Amerikaanse olieproductie zou echter slechts met iets meer dan 6 miljoen vaten per dag groeien, terwijl voor de Zuid-Amerikaanse wordt gerekend op een groei met 7,50 miljoen vaten per dag. Vooral Brazilië (deepwater) en Venezuale (oil sands) zouden hun steentje aan de groei bijdragen.

Maar de capaciteiten van het zuidelijk deel van het continent mogen niet worden onderschat, de Zuid-Amerikaanse olieproductie zal de Noord-Amerikaanse binnen 30 jaar overtreffen. Daarbij nuanceert Exxon de verwachting dat de VS zullen uitgroeien tot "Saudi America", waarbij het land zelfbedruipend zou worden wat de olievoorziening betreft. De Noord-Amerikaanse olieproductie zou echter slechts met iets meer dan 6 miljoen vaten per dag groeien, terwijl voor de Zuid-Amerikaanse wordt gerekend op een groei met 7,50 miljoen vaten per dag. Vooral Brazilië (deepwater) en Venezuale (oil sands) zouden hun steentje aan de groei bijdragen.