De oplossing wordt gezocht in lagere rente. Vandaar dat het ook een tegenvaller was dat ruim een week geleden de Zuid-Afrikaanse centrale bank de rente niet verlaagde. De reden hiervoor was de lagere koers van de rand.

Als gevolg hiervan stijgt de inflatie en komt gevaarlijk dicht in de buurt van de 6% bovengrens. Van de centrale bank valt dan ook weinig te verwachten.

Krachtig ingrijpen van de regering is ook niet te verwachten. De heersende ANC wordt duidelijk verantwoordelijk gesteld voor de economische malaise die zich net als in andere landen vertaalt in een hoge jeugdwerkloosheid.

Maar liefst 53% van de jongeren onder de 25 heeft geen werk. Volgend jaar zijn er verkiezingen en de verwachting is dat de oppositie-partij de Democratische Alliantie dan een belangrijke rol kan gaan spelen.

Natuurlijk stellen zij dat zij beter in staat zijn voor meer economische groei te zor-gen dan het ANC. De huidige regering heeft het National Development Plan opgesteld. Maar president Zuma lijkt hiermee niet iets te gaan doen. Zolang dit doormodderen doorgaat zal de rand zwak blijven.

De oplossing wordt gezocht in lagere rente. Vandaar dat het ook een tegenvaller was dat ruim een week geleden de Zuid-Afrikaanse centrale bank de rente niet verlaagde. De reden hiervoor was de lagere koers van de rand. Als gevolg hiervan stijgt de inflatie en komt gevaarlijk dicht in de buurt van de 6% bovengrens. Van de centrale bank valt dan ook weinig te verwachten. Krachtig ingrijpen van de regering is ook niet te verwachten. De heersende ANC wordt duidelijk verantwoordelijk gesteld voor de economische malaise die zich net als in andere landen vertaalt in een hoge jeugdwerkloosheid. Maar liefst 53% van de jongeren onder de 25 heeft geen werk. Volgend jaar zijn er verkiezingen en de verwachting is dat de oppositie-partij de Democratische Alliantie dan een belangrijke rol kan gaan spelen. Natuurlijk stellen zij dat zij beter in staat zijn voor meer economische groei te zor-gen dan het ANC. De huidige regering heeft het National Development Plan opgesteld. Maar president Zuma lijkt hiermee niet iets te gaan doen. Zolang dit doormodderen doorgaat zal de rand zwak blijven.