Stakers bezetten dan ook vaak de mijnen hetgeen harde maatregelen uitlokt van de politie.

De stakingen zorgen voor verliezen bij de mijnproducenten. En deze gaan weer verder bezuinigen wat zorgt voor meer ontevreden werknemers.

Overigens blijft de sociale onrust niet beperkt tot de mijnbouwsector. Ook hulpverleners zoals ambulances staken geregeld.

Al bij al heeft dit natuurlijk invloed op de economische groei van Zuid-Afrika. Op kwartaalbasis is de groei nu 1,2%. En dat is de helft van een andere opkomende economie als Brazilië.

Ook andere economische cijfers zorgen niet voor veel optimisme. Het lopende rekening tekort is nu 6,4% van het Bruto Nationaal Product.

Natuurlijk is een lagere rand voor de centrale bank een zegen. Afhankelijk zijn van het risk-on/off sentiment is voor geen enkele centrale bank fijn.

Maar ook als de export wellicht aantrekt dan blijf het grote basisprobleem van Zuid Afrika nog altijd bestaan. Namelijk de hoge werkloosheid met meer dan 25%. Alleen in Griekenland is deze hoger.

Stakers bezetten dan ook vaak de mijnen hetgeen harde maatregelen uitlokt van de politie. De stakingen zorgen voor verliezen bij de mijnproducenten. En deze gaan weer verder bezuinigen wat zorgt voor meer ontevreden werknemers. Overigens blijft de sociale onrust niet beperkt tot de mijnbouwsector. Ook hulpverleners zoals ambulances staken geregeld. Al bij al heeft dit natuurlijk invloed op de economische groei van Zuid-Afrika. Op kwartaalbasis is de groei nu 1,2%. En dat is de helft van een andere opkomende economie als Brazilië. Ook andere economische cijfers zorgen niet voor veel optimisme. Het lopende rekening tekort is nu 6,4% van het Bruto Nationaal Product. Natuurlijk is een lagere rand voor de centrale bank een zegen. Afhankelijk zijn van het risk-on/off sentiment is voor geen enkele centrale bank fijn. Maar ook als de export wellicht aantrekt dan blijf het grote basisprobleem van Zuid Afrika nog altijd bestaan. Namelijk de hoge werkloosheid met meer dan 25%. Alleen in Griekenland is deze hoger.