De grote vraag is of de koers van de rand de komende jaren nog veel verder gaat dalen.

Op korte termijn zijn er veel risico's. Diverse analisten wijzen op het risico van veel onrust wanneer Nelson Mandela overlijdt.

Op dit moment wordt hij nog als bindende factor gezien in Zuid-Afrika. Sommige politieke analisten spreken al van een "Joegoslavië scenario".

Oftewel een volledig uiteenvallen van Zuid-Afrika in diverse kleinere landen. Nu komt dit denken wat al te overdreven over. De voordelen van Zuid- Afrika worden daarmee niet gezien. Allereerst is het een van de weinige Afrikaanse landen waar een stabiele juridische structuur is.

Daarnaast is het land de grootste producent van diamanten, platina, goud en chroom. Bovendien voert het land ook een actief beleid om nieuwe investeringen aan te trekken.

Als dat verder lukt en met de kansen die het Afrikaanse continent biedt zou men mogen stellen dat het land zeker een goede toekomst heeft.

De laagste koers die de rand in de afgelopen 10 jaar heeft genoteerd was rond de 15. Vanaf het huidige niveau lijkt dan het risico voor beleggers in randen volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer veel beperkter. Maar een verzekering tegen rampen in de financiële wereld is het zeker niet meer.

De grote vraag is of de koers van de rand de komende jaren nog veel verder gaat dalen. Op korte termijn zijn er veel risico's. Diverse analisten wijzen op het risico van veel onrust wanneer Nelson Mandela overlijdt. Op dit moment wordt hij nog als bindende factor gezien in Zuid-Afrika. Sommige politieke analisten spreken al van een "Joegoslavië scenario". Oftewel een volledig uiteenvallen van Zuid-Afrika in diverse kleinere landen. Nu komt dit denken wat al te overdreven over. De voordelen van Zuid- Afrika worden daarmee niet gezien. Allereerst is het een van de weinige Afrikaanse landen waar een stabiele juridische structuur is. Daarnaast is het land de grootste producent van diamanten, platina, goud en chroom. Bovendien voert het land ook een actief beleid om nieuwe investeringen aan te trekken. Als dat verder lukt en met de kansen die het Afrikaanse continent biedt zou men mogen stellen dat het land zeker een goede toekomst heeft. De laagste koers die de rand in de afgelopen 10 jaar heeft genoteerd was rond de 15. Vanaf het huidige niveau lijkt dan het risico voor beleggers in randen volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer veel beperkter. Maar een verzekering tegen rampen in de financiële wereld is het zeker niet meer.