Zowel de Duitse als de Amerikaanse kapitaalmarktrente zijn - vooral aan het einde van - de afgelopen week weer wat gestegen.

De risicobereidheid bij beleggers nam weer toe, wat zichtbaar was op zowel de aandelenmarkten (koersstijgingen), als op de obligatiemarkten (koersdalingen).

De Italiaanse rente ging - in tegenstelling tot de Duitse - daarentegen wat omlaag als uitvloeisel van de afnemende risico's.

Voor de komende maanden zal veel afhangen van het beleid van de ECB. Als die extra stimulerende maatregelen gaat nemen, zou de Duitse (en in navolging daarvan de rentes in de Europese kernlanden) lang heel laag kunnen blijven.

Bij een stijging van de Amerikaanse rente, zou dat een ontkoppeling impliceren van de Amerikaanse en de Europese markt, met vermoedelijk ook gevolgen voor de wisselkoersverhoudingen in de wereld.

Zowel de Duitse als de Amerikaanse kapitaalmarktrente zijn - vooral aan het einde van - de afgelopen week weer wat gestegen. De risicobereidheid bij beleggers nam weer toe, wat zichtbaar was op zowel de aandelenmarkten (koersstijgingen), als op de obligatiemarkten (koersdalingen). De Italiaanse rente ging - in tegenstelling tot de Duitse - daarentegen wat omlaag als uitvloeisel van de afnemende risico's. Voor de komende maanden zal veel afhangen van het beleid van de ECB. Als die extra stimulerende maatregelen gaat nemen, zou de Duitse (en in navolging daarvan de rentes in de Europese kernlanden) lang heel laag kunnen blijven. Bij een stijging van de Amerikaanse rente, zou dat een ontkoppeling impliceren van de Amerikaanse en de Europese markt, met vermoedelijk ook gevolgen voor de wisselkoersverhoudingen in de wereld.