Beleggen op de beurs doe je uiteraard met de bedoeling om winst te maken. De financiële markten geven echter geen garanties. Je moet dus realistisch zijn en beseffen dat je (een gedeelte van) je belegde kapitaal kan verliezen. Het is dan ook aan te raden om enkel in aandelen te beleggen met geld dat je echt kan missen.

Als belegger moet je dus bereid zijn om verliezen te kunnen incasseren, maar gelukkig bestaan er manieren om de risico's te beperken. Dat kan alvast via een zogeheten 'stop loss'-order. Dat is een verkooporder dat automatisch uitgevoerd wordt wanneer de aandelenkoers een opgegeven limiet overschrijdt.

Hoe werkt het?

Stel, je hebt een aandeel gekocht aan een koers van 30 euro. Via een 'stop loss'-order kan je instellen dat het opnieuw verkocht moet worden aan de marktprijs zodra het lager dan bijvoorbeeld 28 euro noteert. Op die manier beperk je je theoretisch verlies dus met 2 euro per aandeel.

Je kan ook opteren voor een 'stop limit'-order. Het principe is hetzelfde, maar hierbij moet je een limietkoers instellen. Leg je die in bovenstaand voorbeeld op 27 euro, dan worden je aandelen alleen verkocht wanneer de koers zakt onder de grens van 28 euro maar boven 27 euro blijft. Daalt de marktprijs dus naar 26,5 euro, dan wordt het verkooporder niet uitgevoerd. Zo vermijd je dat je aandelen te goedkoop de deur uitgaan.

Voor meer gemoedsrust

Via een 'stop loss'- of 'stop limit'-order hoef je je aandelen dus niet continu op te volgen: ze zorgen ervoor dat je verlies beperkt wordt zonder je directe tussenkomst. Dat zorgt voor de nodige gemoedsrust. Weet wel dat niet alle makelaars en aandelenbeurzen zulke orders aanvaarden.

Beleggen op de beurs doe je uiteraard met de bedoeling om winst te maken. De financiële markten geven echter geen garanties. Je moet dus realistisch zijn en beseffen dat je (een gedeelte van) je belegde kapitaal kan verliezen. Het is dan ook aan te raden om enkel in aandelen te beleggen met geld dat je echt kan missen. Als belegger moet je dus bereid zijn om verliezen te kunnen incasseren, maar gelukkig bestaan er manieren om de risico's te beperken. Dat kan alvast via een zogeheten 'stop loss'-order. Dat is een verkooporder dat automatisch uitgevoerd wordt wanneer de aandelenkoers een opgegeven limiet overschrijdt. Stel, je hebt een aandeel gekocht aan een koers van 30 euro. Via een 'stop loss'-order kan je instellen dat het opnieuw verkocht moet worden aan de marktprijs zodra het lager dan bijvoorbeeld 28 euro noteert. Op die manier beperk je je theoretisch verlies dus met 2 euro per aandeel. Je kan ook opteren voor een 'stop limit'-order. Het principe is hetzelfde, maar hierbij moet je een limietkoers instellen. Leg je die in bovenstaand voorbeeld op 27 euro, dan worden je aandelen alleen verkocht wanneer de koers zakt onder de grens van 28 euro maar boven 27 euro blijft. Daalt de marktprijs dus naar 26,5 euro, dan wordt het verkooporder niet uitgevoerd. Zo vermijd je dat je aandelen te goedkoop de deur uitgaan. Via een 'stop loss'- of 'stop limit'-order hoef je je aandelen dus niet continu op te volgen: ze zorgen ervoor dat je verlies beperkt wordt zonder je directe tussenkomst. Dat zorgt voor de nodige gemoedsrust. Weet wel dat niet alle makelaars en aandelenbeurzen zulke orders aanvaarden.