Floaters of obligaties met een vlottende rentevoet, kunnen in het huidige renteklimaat interessant zijn. De rente staat immers nog steeds heel laag (1,15% op 10 jaar), zodat er bijna geen interessante obligaties te vinden zijn. En als je toch een obligatie koopt met een lage coupon is de kans reëel dat je daar achteraf spijt van krijgt als de rente begint te stijgen.

Floaters of vlottende obligaties

Als je belegt in een floater, dan is de interest variabel. Je coupon zal dan bijvoorbeeld gelijk zijn aan de Euribor op 3 maand (zeg maar de richtinggevende rente op 3 maand), plus 0,80%. Op dit moment noteert de Euribor op 3 maand rond de 0%, dus dit geeft 0,8% bruto.

Kortom, momenteel doet een floater zoals in ons voorbeeld het slechter dan een gewone obligatie. Maar de redenering achter dit soort producten is de volgende. Als de kortetermijnrente stijgt, dan stijgt je coupon mee. Op korte termijn moet je van die rentestijging wellicht niet te veel verwachten. Op langere termijn is de kans reëel dat de rente echt gaat stijgen, zodat je dan mee profiteert van die stijging. Een klein stukje van je obligatieportefeuille hierin beleggen is dus te overwegen.

Welke looptijd kiezen?

Er zijn floaters te vinden met de meest uiteenlopende looptijden. Als je obligaties koopt, betaal je wel een makelaarsloon. Dat bedraagt al gauw 0,5% en meestal zelf 1%. De looptijden van floaters kan variëren van 2 tot 10 jaar of langer. Kies voor een voldoende lange looptijd (minstens vijf jaar), anders wegen de kosten te zwaar door.

Floaters of obligaties met een vlottende rentevoet, kunnen in het huidige renteklimaat interessant zijn. De rente staat immers nog steeds heel laag (1,15% op 10 jaar), zodat er bijna geen interessante obligaties te vinden zijn. En als je toch een obligatie koopt met een lage coupon is de kans reëel dat je daar achteraf spijt van krijgt als de rente begint te stijgen.Als je belegt in een floater, dan is de interest variabel. Je coupon zal dan bijvoorbeeld gelijk zijn aan de Euribor op 3 maand (zeg maar de richtinggevende rente op 3 maand), plus 0,80%. Op dit moment noteert de Euribor op 3 maand rond de 0%, dus dit geeft 0,8% bruto. Kortom, momenteel doet een floater zoals in ons voorbeeld het slechter dan een gewone obligatie. Maar de redenering achter dit soort producten is de volgende. Als de kortetermijnrente stijgt, dan stijgt je coupon mee. Op korte termijn moet je van die rentestijging wellicht niet te veel verwachten. Op langere termijn is de kans reëel dat de rente echt gaat stijgen, zodat je dan mee profiteert van die stijging. Een klein stukje van je obligatieportefeuille hierin beleggen is dus te overwegen. Er zijn floaters te vinden met de meest uiteenlopende looptijden. Als je obligaties koopt, betaal je wel een makelaarsloon. Dat bedraagt al gauw 0,5% en meestal zelf 1%. De looptijden van floaters kan variëren van 2 tot 10 jaar of langer. Kies voor een voldoende lange looptijd (minstens vijf jaar), anders wegen de kosten te zwaar door.