Nadat de zilverprijs op 28 oktober 2008 zelfs een laagste koers dit jaar van 8,45 dollar noteerde, werd twee weken geleden op 17 december 2008 een koers van 11,60 dollar bereikt.

Genoeg reden voor ABN Amro om zilver weer eens in de schijnwerpers te plaatsen. Bijna de helft van al het geproduceerde zilver wordt gebruikt voor industriële toepassingen.

Zilver is namelijk de beste elektrische geleider die er bestaat. In 2007 nam het gebruik van zilver in deze sector met 7% toe ten opzichte van 2006. India, China en de Verenigde Staten waren verantwoordelijk voor 70% van deze toename.

Het onderzoeksbureau in edelmetalen GFMS gaat er echter vanuit dat de industriële vraag naar zilver dit jaar iets onder druk is gekomen door de kredietcrisis. Per saldo verwacht het bureau nog weliswaar een toename van 1%, maar voor 2009 houdt GFMS rekening met een daling van de vraag.


Echter, het bureau denkt ook dat het zilveraanbod in 2009 onder druk komt. GFMS geeft voor volgend jaar een gemiddelde koersdoel voor zilver af van 13 dollar.

Nadat de zilverprijs op 28 oktober 2008 zelfs een laagste koers dit jaar van 8,45 dollar noteerde, werd twee weken geleden op 17 december 2008 een koers van 11,60 dollar bereikt. Genoeg reden voor ABN Amro om zilver weer eens in de schijnwerpers te plaatsen. Bijna de helft van al het geproduceerde zilver wordt gebruikt voor industriële toepassingen. Zilver is namelijk de beste elektrische geleider die er bestaat. In 2007 nam het gebruik van zilver in deze sector met 7% toe ten opzichte van 2006. India, China en de Verenigde Staten waren verantwoordelijk voor 70% van deze toename. Het onderzoeksbureau in edelmetalen GFMS gaat er echter vanuit dat de industriële vraag naar zilver dit jaar iets onder druk is gekomen door de kredietcrisis. Per saldo verwacht het bureau nog weliswaar een toename van 1%, maar voor 2009 houdt GFMS rekening met een daling van de vraag. Echter, het bureau denkt ook dat het zilveraanbod in 2009 onder druk komt. GFMS geeft voor volgend jaar een gemiddelde koersdoel voor zilver af van 13 dollar.